Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEKE BEBE PRESKAČU PUZANJE: Utječe li ova tehnika kretanja na daljnji razvoj motorike, objašnjavaju pedijatri

Autor Sanja Matasić

Propušta li beba nešto u razvoju ako preskoči puzanje

 beba puže Izvor: Shutterstock

Isprva beba potpuno ovisi o vama da bi stigla od točke A do točke B, a dok se ne okrenete, već se malene ruke i stopala počinju kretati po podu - vaše dijete puže u svim smjerovima. Puzanje je uzbudljiva prekretnica, ali neke je bebe u potpunosti preskoče. Što znači kada bebe preskoče puzanje i počnu odmah hodati? 

Neke bebe jednostavno nikad ne počnu puzati. Pedijatrica Gina Posner iz Kalifornije kaže: 'Djeca koja preskoče puzanje obično će pronaći neki drugi način kretanja prije nego što prohodaju. Svako dijete drugačije nadograđuje svoje motoričke vještine.'  

'To obično znači da su otkrili kako uspostaviti ravnotežu i hodati te su preskočili jednu razvojnu prekretnicu, ali su napredovali do druge', smatra pedijatrica Danelle Fisher za Romper.

Iako se puzanje čini kao prirodan korak prije hodanja, neki mališani jednostavno ne vole osjećaj pritiska na koljenima ili ih samo zanima hodanje.  

 beba hoda Izvor: Shutterstock

Prijašnje teorije o motoričkom razvoju tvrde da dijete može imati problema u razvoju ako preskoči puzanje. No i Danelle Fisher i Gina Posner smatraju da to nije istina. Posner kaže da je riječ o zastarjeloj teoriji i da postoji mnogo djece koja nemaju nikakvih problema u razvoju, a koja nikad nisu puzala

Dakle, dok neka djeca odmah krenu hodati i preskoče fazu puzanja, to ne ukazuje ni na što drugo nego da poneka djeca rade što žele. Kao i sa svim razvojnim prekretnicama, i kod puzanja i hodanja, sve je individualno. Ako se dogodi da beba preskače puzanje, možete biti zahvalni što vjerojatno neće imati izlizana koljena na hlačicama.

Možda će vas zanimati

Najnovije