Na temelju istraživanja u Velikoj Britaniji, od sindroma iznenadne dojenačke smrti na 700.000 rođenih umre njih 300.
No iako se točan uzrok SIDS-a ne zna, pedijatri savjetuju 7 jednostavnih smjernica za sigurno spavanje dojenčadi, a one se odnose na prvih 6 mjeseci djetetova života, kada je najviša stopa rizika od SIDS-a.  

7 pravila sigurnog spavanja

1. Beba treba spavati na leđima
Nekad se mamama govorilo da bebe stavljaju spavati na trbuh, jer se smatralo da bi to moglo pomoći da se bebe ne uguše, ukoliko su bolesne. Ali sada znamo, da je mnogo sigurnije staviti bebu na leđa. Rizik od SIDS-a povećava 6 puta ako beba spava na trbuhu, a ne na leđima.

Ako se beba prevrne na trbuščić, ponovno je nježno okrenite na leđa. No, kada dijete postane sposobno samo se okrenuti na trbuščić i ponovno se vratiti na leđa (što se obično događa u dobi od oko 6 mjeseci), dobro ga je pustiti je da samo pronađe svoj položaj za spavanje.

2. Dječji krevetić mora biti prazan
Ne stavljajte mekane igračke u dječji krevetić. Popluni, štitnici za krevetić, jastuci i druga labava, meka ili glomazna posteljina, također su zabranjeni. Sve ove stvari predstavljaju rizik od gušenja bebe mlađe od 12 mjeseci.
Osobito je važno izbjegavati korištenje jastuka jer ono može udvostručiti rizik od SIDS-a. Koristite vreću za spavanje, što znači da bebi neće trebati plahte i deke. Obavezno kupite ispravnu veličinu kako dijete ne bi skliznulo i, naravno, primjerenu godišnjem dobu.
Je li sigurno povijati bebu? Da, sve dok koristite lagane materijale. Nemojte bebu prejako povijati niti povoj treba ići preko ramena.
3. Krevetić treba biti čvrst i ravan!
Madrac uvijek mora biti suh, trebao bi odgovarati krevetu i biti nov. Opasnost s rabljenim madracem je što može izgubiti oblik i sadržavati skrivene bakterije i grinje. Vjerojatno će biti i manje udoban.
4. Ne utopljavajte previše bebu za spavanje
Iako vam instinkt govori da utoplite bebu, zapravo, zagrijavanje bebe može povećati rizik od SIDS-a. Ovo je posebno važno kada je vani hladno. Bebe trebaju hladniju sobu nego što većina ljudi pretpostavlja. Preporučena sobna temperatura za bebe je 16-20 ºC .
Osim što trebate paziti na sobnu temperaturu, trebate provjeriti je li bebi prevruće. Opipajte bebin trbuščić ili potiljak. Ako je koža vruća ili znojna, oslobodite bebu viška odjeće ili posteljine.
5. Ne izlažite dijete dimu cigareta
Ovog savjeta počnite se pridržavati u trudnoći jer postoji dokazana veza između roditelja koji puše i SIDS-a. Smatra se da bi se 30% iznenadnih smrti dojenčadi moglo izbjeći ako žene ne bi tijekom trudnoće pušile.
Savjeti:


  • prestanite pušiti u trudnoći i zamolite svoga partnera da učini isto
  • ne dopustite nikome da puši u prostoriji u kojoj se nalazi beba
  • zamolite goste da puše vani
  • ne vodite bebu na zadimljena mjesta

6. Nikada nemojte spavati na kauču ili u fotelji s bebom
Ako bebu hranite na kauču ili fotelji i brinete se da biste mogli zaspati, postavite alarm na telefonu kako biste ostali budni. Ako ste s bebom na kauču i osjećate da vam se spava, stavite je u krevetić.

7. Spavajte u sobi s bebom
Prvih 6 mjeseci najsigurnije mjesto za spavanje je bebin krevetić, a dijeljenje sobe s bebom definitivno smanjuje rizik od smrti u krevetiću.

Je li u redu dojiti bebu u krevetu?

Da, naravno. No, preporučuje se da bebu, nakon podoja, vratite u krevetić. To posebno vrijedi za prva 3 mjeseca.
1. Dojite bebu
Brojne studije u posljednjih 50 godina pokazale su vezu između dojenja i nižeg rizika od SIDS-a, čak i ako dojite samo kratko vrijeme ili kombinirate dojenje i hranjenje adaptiranim mlijekom.
2. Dajte bebi dudu
Neka istraživanja su pokazala da bi duda mogla smanjiti rizik od SIDS-a.
Ako dojite, savjetuje se da pričekate da dijete napuni oko 4 tjedna prije nego što mu date dudu. Važno je odabrati kvalitetnu dudu i koristiti je samo za spavanje, kako biste izbjegli bilo kakvo oštećenje mliječnih zubića.

Što je sa zajedničkim spavanjem? Mogu li roditelji dijeliti krevet s bebom?

Ono što svi moramo znati o dijeljenju kreveta jest da postoji rizik da se beba pregrije ili slučajno uguši.
Nemojte biti u krevetu s bebom ako:
- je beba rođena prije 37. tjedna ili je pri rođenju imala manje od 2,5 kg
- vi ili vaš partner pušite
- vi ili vaš partner pijete alkohol
- vi ili vaš partner uzimate lijekove koji uspavljuju
- osjećate se jako umorno

Ako spavate s bebom, pazite da se beba ne zaplete u pokrivače ili jastuke. Pazite da ne padne s kreveta ili da se ne zaglavi između kreveta i zida. Pazite da beba spava na leđima. Nikada je ne ostavljajte samu u krevetu. Ne puštajte kućne ljubimce ili drugu djecu u krevet.