Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako zimi sigurno voziti dijete u autosjedalici (i zašto je vožnja u zimskoj jakni opasna!))

Kada dijete sa zimskom jaknom stavimo u autosjedalicu, nemoguće je dovoljno zategnuti pojaseve autosjedalice koji će često biti i na pogrešnoj visini. Što se može napraviti a da sve bude sigurno?

Zimske, a često i one prijelazne jesenske jakne, imaju sloj punjenja od različitih materijala koji „zarobi" zrak unutar jakne štiteći tako od hladnog zraka i grijući nas. Što je sloj deblji, više zraka ostaje unutra i jakna je deblja i toplija.

Kada dijete s takvom jaknom stavimo u autosjedalicu, nemoguće je dovoljno zategnuti pojaseve autosjedalice koji će često biti i na pogrešnoj visini.

Kod autosjedalica okrenutih u suprotnom smjeru od vožnje, pojasevi autosjedalica trebaju izlaziti u razini ili malo ispod razine ramena, a kod autosjedalica postavljenih u smjeru vožnje pojasevi trebaju izlaziti u razini ili malo iznad ramena. Pojasevi se zatežu tako da između pojasa i ključne kosti djeteta stane samo jedan prst te da se pojas ne može „uštipnuti".

Zbog svoje debljine, jakna će „povećati" dijete te se pojasevi neće moći dovoljno jako zategnuti. Iako će možda izgledati da se pojasevi ne mogu više zategnuti. Izuzetno velike sile koje se stvaraju u slučaju sudara pa i naglog i jakog kočenja uzrokuju istiskivanje zraka iz jakne. Kao što je spomenuto na početku, baš poput vakuum vreća u koje pospremimo ogromne pokrivače koji postanu jako tanki. Upravo to se događa i s jaknama i pojasom prilikom sudara.

S obzirom na to da pojasevi nisu bili uz tijelo, a sile su istisnule zrak iz jakne, dolazi do stvaranja previše mjesta između tijela i pojasa što može rezultirati da dijete djelomično ili u cijelosti izleti iz pojaseva što može uzrokovati jako ozbiljne ozljede.

Fizika sudara

Netko može zaključiti da je to samo malo mjesta i da se ne treba pretjerivati.

Ljudi se silama fizike ne mogu oduprijeti, posebno tako velikima i jakima koje se razvijaju tijekom sudara. U pojednostavljenom računu, sila koja je potrebna da zadrži putnika u vozilu na mjestu je otprilike jednaka umnošku težine putnika s brzinom vozila u trenutku sudara. Pod takvim velikim silama svi putnici polijeću prema točki udarca u vozilo.

Što bi značilo da dijete koje teži 20 kg doživi sudar pri brzini od samo 30 km/h u tom trenu djeluje kao da ima 750 kg i potrebno mu je da pojas bude što bliže tijelu kako bi ga na vrijeme zaustavilo, spriječilo ozljede ili čak izlijetanje iz autosjedalice.

Kako provjeriti smeta li jakna zatezanju pojaseva?

Postoji vrlo jednostavan način kako provjeriti smeta li jakna i koliko pri vezanju djece pojasevima u autosjedalici. Donesite autosjedalicu u kuću i pretvorite provjeru u zabavnu igru uz poučnu priču.

  1. Obucite djetetu zimsku ili neku deblju jaknu.
  2. Stavite dijete u autosjedalicu.
  3. Zakopčajte i zategnite pojaseve.
  4. Bez diranja dužine pojaseva otkopčajte pojaseve i izvadite dijete van iz autosjedalice.
  5. Skinite jaknu.
  6. Ponovo stavite dijete u autosjedalicu i zakopčajte pojas.
  7. Provjerite koliko mjesta ima između djeteta i pojasa – zapamtite: samo jedan prst smije stati između pojasa i djetetove ključne kosti! Također, ako možete uštipnuti pojas svojim palcem i kažiprstom, znači da pojasevi nisu dovoljno zategnuti.

Kako utopliti dijete za sigurnu vožnju automobilom?

Bez brige, ne morate ostaviti dijete da se smrzava u hladnom automobilu ili zaključiti da ih možete tako odvesti direktno na prijem u hitnu službu.

Prvo osnovno pravilo je slojevito oblačenje. Više tanjih slojeva odjeće će stvoriti između topli zrak koji će grijati dijete. Prvi sloj svakako neka bude što više uz tijelo poput bodija, potkošulja, dugih gaćića, štrampli i tajica. Tople čarape, kapa i rukavice grijat će glavu, ruke i noge, a neće ometati pojas.

Ukoliko ste u mogućnosti zagrijte auto prije kretanja pa će dijete ući u već zagrijan automobil. Ako niste u mogućnosti to napraviti, kada sigurno i pravilno zavežete dijete u autosjedalicu pokrijte ga dodatno dekom ili za one veće obucite jaknu „naopako" tj. neka leđa jakne dođu na trbuh, a ruke provuku kroz rukave. Kako se automobili danas brzo zagriju, moći ćete tijekom vožnje maknuti deku ili dijete skinuti jaknu kako se ne bi pregrijalo i uznojilo prije izlaska iz automobila.

Veća djeca koja sjede u pomoćnim postoljima te se vežu sigurnosnim pojasom automobila, također bi trebala skinuti jaknu ili barem ju raskopčati kako bi pojas išao uz tijelo, a ne preko jakne kako bi, u slučaju potrebe, mogao izvršiti zadaću za koju je i predviđen.

Ne zaboravite sebe i ostale odrasle putnike. I vi se morate štititi i pravilno vezati pa ne zaboravite isto napraviti. Djeca trebaju svoje roditelje i bližnje stoga osigurajte i sebe na pravilan način. Tako ćete pružati i dobar primjer svojoj djeci koja, ionako, puno radije rade ono što vide nego ono što slušaju.

Napomena za kraj

Na tržištu postoje različiti proizvodi koji se reklamiraju kao deke ili razni umetci za autosjedalice koje će grijati djecu tijekom zimskih mjeseci u automobilu.

Za sve autosjedalice vrijedi pravilo da se ne koriste nikakvi dodaci koje nije napravio proizvođač vaše autosjedalice i kao takve nije testirao zajedno s autosjedalicom. Većina dodataka za utopljavanje djeteta u autosjedalici napravit će problem kao i zimska jakna – stvoriti dodatni prostor između pojasa i djeteta.

Nedovoljno stegnuti pojasevi su jedna od najčešćih grešaka, a dijete nije dovoljno sigurno.

Odvojite minutu više za pravilno vezanje u automobilu. Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti!

Želimo svima sigurnu vožnju!

Tekst i foto: roda.hr

Najnovije