Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAMOSTALNOST ZA STOLOM: Kad bebe mogu početi koristiti žlicu i vilicu?

Autor Sunčica Got

Kad će dijete u potpunosti prijeći na pribor za jelo, ovisi o praksi.

 beba jede žlicom.jpg Izvor: Shutterstock

Čak i ako vaša beba entuzijastično grabi žlicu dok jedete, trebat će joj neko vrijeme, iskustvo i koordinacija očiju i ruku da savlada korištenje pribora za jelo. Zato je važno da s uvođenjem pribora krenete čim prije, kako bi dijete steklo naviku korištenja.

Žlica od početka dohrane

Većina stručnjaka smatra da bi djeca između 10 i 12 mjeseci trebala početi s aktivnim korištenjem pribora za jelo, a žlicu im je najbolje nuditi od početka dohrane. U početku će je koristiti kao igračku uz jelo, no s vremenom će se s njom sve više služiti, pogotovo ako ste odabrali metodu beba vođa dohrane.

Vilica će poslužiti svrsi nakon što dijete razvije finu motoriku, negdje s 15 mjeseci. Između 18 i 24 mjeseci, dijete savladava vještinu samostalnog držanja vilice i žlice te prinošenje hrane ustima, bez da ona ispada ili da ostaje na priboru, piše What to Expect.

Bez obzira na zrelost, neka će djeca određenu hranu i dalje radije jesti rukama. Ako do 15 mjeseci dijete ne pokaže nikakav interes za držanje žlice, razgovarajte s pedijatrom.

 beba jede vilicom.jpg Izvor: Shutterstock

Idealna hrana za žlicu i vilicu

Bebi od 6 do 9 mjeseci možete napuniti žlicu jogurtom, zobenom kašom ili nekim jelom gušće teksture pa joj pomoći da rukom uhvati žlicu i primakne je ustima. Bilo bi dobro da dijete prvo savlada jedenje rukama i prstima, kako bi lakše grabilo hranu žlicom.

Prije prve djetetove godine, koordinacija i fina motorika još uvijek nisu sasvim razvijene pa će proces zasigurno trajati i biti neuredan.

Najbolje hrana za učenje jedenja na žlicu je gušća hrana poput jogurta, zobene kaše, humusa, svježeg sira, griza, pirea ili guste povrtne juhe. Hrana uz koju će dijete učiti jesti vilicom treba biti izrezana na komadiće i jednostavna za nabosti. To mogu biti komadi mekanog voća, spiralna tjestenina, komadići palačinki ili biskvita.

Možda će vas zanimati

Najnovije