Pedijatar vodi vas i bebu kroz sve dječje bolesti, od curenja nosa preko sumljivog kašlja do neobičnog ekcema. pedijatar je osoba koja će vas ohrabriti i utješiti i kojoj ćete uzbuđeno i s puno zahvalnosti javljati da se zdravstveno stanje vašeg mališana popravilo.

Još u vrijeme trudnoće počela sam razmišljati o izboru pedijatra. Naravno da za svoju bebu želite sve najbolje, tako sam se i ja nakon istraživnja i savjetovanja s mamama iz kvarta i sveznajućeg Googla, odlučila sa pedijatricu koja je godinama poznata po dobroj praksi, iskustvu i znanju. Zagrebački kvart u kojem živim imao je mogućnost izbora između tri pedijatrice, ali kod ove koju sam odabrala bilo je teško 'upasti'. Naime, dobar glas daleko se čuje pa su kod nje dolazile i neke celebrity mame, a potražnja je bila veća od kapaciteta jedne male ambulante.

kako izabrati pedijatra
Shutterstock 

Odmah po rođenju uspjela sam upisati kćer kod željene pedijatrice, o kojoj mogu reći sve najbolje i bila sam zadovoljna izborom dok se susjeda odlučila za manje razvikanu pedijatricu, jer joj se to činilo jednostavnije.

Moj izbor uskoro je pokazao i svoje drugo lice, a to su bile nevjerovatne gužve. Čekati s bolesnom bebom, ponekad i po tri sata u maloj čekaonici prepunoj nervozne vrišteće djece, bio je velik test za živce, na kojem je moj suprug pao. Dijete s temperaturom ili crijevnom virozom, kojem je teško i u dobrim uvjetima, na očigled je bivalo još lošije.

Moja susjeda nije imala tih problema. Čekaonica njezine pedijatrice nije bila prepuna, brzo je došla na red, a njezin sin i moja kćer su na kraju dobili istu dijagnozu i isti sirup.

Iz svega sam izvukla pouku i sada bi zasigurno drukčije birala. Izabrala bih pedijatra kod kojeg neću dugo čekati. Dječje viroze uspješno će tretirati svaki pedijatar, a ukoliko je riječ o nečem zahtjevnijem, mali se pacijenti ionako šalju specijalistima.

Što je važno kod izbora pedijatra?

Postoji nekoliko ključnih stvari koje biste trebali uzeti u obzir kada pokušavate pronaći najboljeg pedijatra za svoju bebu, a to su:

Stručnost. Uglavnom, većinu pedijatara koji imaju dovoljno iskustva, odlikuje stručnost. A, što se tiče nekih kompliciranijih dijagnoza, pedijatri vas šalju specijalistima.

Blizina. Važno je da možete stići brzo, i po mogućnosti pješice.

Dostupnost. Kada se beba razboli, rijetki su oni koje ne uhvati panika. Zato je izuzetno važno da pedijatar bude dostupan, jer kada se spoji bolesna beba i vaša panika, imate ubojitu kombinaciju za živce. Zbog gužve u ordinaciji naše pedijatrice, nitko se nije javljao na telefon, a doći bez najave bila je velika kocka. S vremenom smo počeli slati tatu kao prethodnicu, da nas najavi i zamoli za hitan prijem, jer vući bolesno dijete i s njime sjediti satima u čekaonici ne bih nikako peporučila.

U slučaju moje susjede i mene, ona je kod svoje, manje popularne, pedijatrice prošla neusporedivo bolje. Brže je dolazila na red, a mogla je dobiti i konzulatcije telefonom. Rezultati liječenja bili su isti. Niti je moja pokazala iznimnu stručnost, niti je njezina bila nekompetetna.

Ljubaznost i dobra komunikacija. Kada ste pod stresom zbog bolesti ili ste zabrinuti, važno je da medicinska sestra i pedijatar koje kojega ste prijavljeni, budu susretljivi, ljubazni su i žele vam odgovoriti na vaša pitanja. Lijepa riječ također liječi, i dušu i tijelo. 

Stoga, prosudite sami koja vam je opcija prihvatljivija.