Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEDNOKRATNE ILI PLATNENE PELENE? Odaberite one koje odgovaraju vašem životnom stilu i uvjerenjima

Autor Jelena Pervan

Za veliki povratak platnenih pelena, zaslužan je niz faktora, a ekološka osviještenost i briga o materijalima koje stavljamo na djecu, neki su od njih.

 Jednokratne ili platnene pelene Izvor: Shutterstock

Iako će mnogi okrenuti očima na ovaj trend, valja napomenuti da platnene pelene koje danas imamo priliku koristiti nisu iste kao one koje su se koristile prije pedeset godina. Danas se izrađuju od manje propusnih materijala poput bambusa, prilagođavaju se djetetovoj veličini, pričvršćuju se gumbima ili čičkom, a koriste se uz zaštitne gaće što značajno smanjuje nered.


Prednosti i nedostaci

Prednost jednokratnih pelena prvenstveno je jednostavnost korištenja. Bolje upijaju tekućinu i u njima se dijete dulje osjeća suho. Ipak, napravljene su od materijala koje uglavnom sadrže razne kemikalije, a ponekad i parfeme na što bebina osjetljiva koža može reagirati.

Platnene pelene nešto slabije upijaju tekućinu i lakše procure, no noviji modeli doskočili su i tome pa kvalitetne platnene pelene danas minimalno propuštaju. Za razliku od jednokratnih pelena, ove su napravljene od prirodnih materijala pa bebina koža može disati u njima. Budući da djeca bolje osjete vlagu u ovim pelenama, brže počinju povezivati da je ona vezana uz mokraću pa se lakše i skidaju s pelena.

I platnene i jednokratne pelene potrebno je redovito mijenjati, ovisno o dobi djeteta. Otprilike je to svaka tri sata i obavezno nakon svake stolice.

Cijena jedne kvalitetne platnene pelene kreće se od 100 do 150 kn, a treba vam ih oko 30. Nije mala investicija jednokratno uložiti u platnene pelene, no ako ćete ih zaista koristiti, dugoročno je to znatno povoljnija opcija.

 Platnene pelene.jpg Izvor: Shutterstock

Kvalitetno održavanje prevenira osip

Prednost platnenih pelena je i to što se, uz kvalitetno održavanje, mogu koristiti i za više djece, a pozitivan utjecaj na okoliš je neupitan. Osim što njihovim korištenjem podržavate održiv način života, kupnjom pelena od malih i lokalnih proizvođača, podržavate i kvalitetne domaće proizvode i pridonosite zajednici.

Neke mame tvrde kako nisu imale sreće s platnenim pelenama jer su bebe razvijale velike osipe pa su se morale prebaciti na jednokratne. Takve reakcije najčešće se javljaju ako je pelena napravljena od materijala koji nedovoljno upijaju tekućinu ili ako je tretirana deterdžentom na čije sastojke beba loše reagira.

Mnogi se slažu da je s platnenim pelenama lakše ako imate sušilicu rublja i dovoljno prostora za odlaganje pelena u zasebnu kantu. Nekima je najviše odgovaralo kombiniranje pa su djeca doma i danju nosila platnene pelene dok su noću i u izlascima, zbog jednostavnosti korištenja, nosila jednokratne. Odabir ovisi o vašim životnim navikama, uvjerenjima i vremenu koje želite posvetiti njihovom održavanju.

Možda će vas zanimati

Najnovije