Biti

mama po prvi puta nosi sa sobom brojne strahove. Puno toga nove mame ne znaju,

a kako sa svih strana – i stručnih i manje stručnih – nerijetko dolaze oprečne

informacije, lako je biti zbunjen. U mojem slučaju, međutim, s prvim je sve

išlo glatko, no kad sam po drugi puta postala mama stvari su se zakomplicirale

na naizgled najjednostavnijem području – njezi kože. I to tek što smo došli iz

rodilišta. Koža moje bebe bila je smežurana i puna ljuskica, a onda se ubrzo

pojavila i tjemenica!

Ljuštenje kože na ručicama i nožicama u prvim danima života normalna je fiziološka pojava, smirila me je pedijatrica. Događa se zbog nezrelosti žlijezda lojnica i navodno je češća kod djece koja se rode nakon predviđenog termina, jer bebina koža u toj poodmakloj fazi trudnoće dolazi u doticaj s plodnom vodom. Iako je to izgledalo jako ružno, posebna njega nije bila potrebna. Tek uobičajeno kupanje u mlakoj vodi (obvezno mlakoj, jer jako topla voda izaziva svrbež!) s dermatološki provjerenim proizvodima te nježni prelazak kože blazinicama s nekoliko kapi ulja za njegu bebine kože, brzo su riješili problem.

Kupanje bebe – toliko jednostavan ritual, a opet tema o kojoj svatko ima svoju 'istinu'. Kako kupati bebu dok pupak još nije otpao, treba li koristiti šampone ili samo vodu, koji su preparati najbolji…, puno je pitanja i odgovora, ali i jedna nepobitna činjenica - preparati trebaju biti dermatološki testirani, baš kakvi su svi iz Lidlove Lupilu linije. Naime, cijela linija Lupilu kozmetike je veganska, dermatološki testirana, bez mineralnih ulja, bez silikona i bez parabena. Lupilu proizvodi čiste, štite, njeguju te djeluju protuupalno i regenerativno na najosjetljiviju dječju kožu. Lupilu linija proizvoda ima baš sve što je potrebno svakom roditelju – šampon, losion, ulje, biorazgradive vlažne maramice, ali i zaštitne kreme za njegu. Pedijatrica mi je savjetovala za njegu koristiti neutralne kreme i to one s većim sadržajem ulja za trup, a “masnije” za ekstremitete.

Ljuštenje kože, tjemenica, pelenski osip… pojave su koje redovito idu uz dojenčad, no kako ih je lako i jednostavno riješila 32-godišnja majka dvaju dječaka

Tek što smo se riješili 'ljuskica' na koži, pojavile su se nove na glavi. Tjemenica, vrlo česta pojava u dojenačkoj dobi, nastaje zbog prolaznog djelovanja majčinih hormona i pojačanog rada žlijezda lojnica. Evo kako smo bi brzo i efikasno riješili i ovaj problem: na blazinicu sam nakapala nekoliko kapi Lupilu dječjeg ulja nekoliko sati prije kupanja, kako bi ljuskice omekšala. Tijekom kupanja na vlasište sam natrljala Lupilu blagi dječji šampon te uz pomoć gaze lagano istrljala vlasište te dobro isprala. S obzirom na to da je bilo zahvaćeno veće područje glavice, ulje sam nanosila svaki puta prije spavanja i pustila da, s pamučnom kapicom na glavici bebe, djeluje čitavu noć.

Jedna od boljki malih beba svakako je i pelenski osip. Prvih dana smo ga, srećom, izbjegli, no iskustvo kaže da ćemo ga teško izbjeći u narednim mjesecima, posebice od šestog mjeseca kad dijete počinje unositi nove namirnice, pa se mijenja mikrobiom i flora, a hrana se drugačije probavlja i dermatitis guze je učestaliji. Pelenski osip pojavljuje se i kao reakcija bebe na hranu koju je majka dojilja pojela, uzrok može biti i korištenje antibiotika ili alergijska reakcija na nekvalitetne pelene, vlažne maramice ili sredstva za higijenu, no najčešće se ipak javlja zbog vlažnosti koja iz pelena dolazi u kontakt s dječjom kožom. Zato je važno što češće mijenjati pelene. U ovo doba godine, kad smo manje u kući, a više boravimo vani ili smo na putovanju, praktično je imati super proizvod iz Lidlova Lupilu asortimana – podlogu za previjanje.

U paketu se nalazi 10 komada, podloga je otporna na vlagu, a ekstra mekani materijal u svakom će trenutku vašoj bebi osigurati maksimalnu udobnost.  Pedijatrica me upozorila i na joj jednu 'situaciju' koju mogu očekivati i to između devetog i desetog mjeseca života bebe. Naime, tada dijete prirodno ima slabiji imunitet, jer je, laički rečeno, potrošili protutijela koje je dobilo od mame, a nije još stvorilo vlastite. Tada se nalazi u tzv. Imunološkoj rupi, a kako se tada mijenja i pH stolice, veća je vjerojatnost za pojavu pelenskog osipa.

Ono što tijekom vrućih ljetnih dana zabrinjava mnoge mame, pa i mene, osip je uzrokovan vrućinom. Sitan osip, blijed ili ružičast, obično izbija na čelu, licu, pregibima vrata, prsima i rukama. Srećom, spontano nestaje bez liječenja. Potrebno je skinuti višak odjeće i rashladiti dijete kupanjem u mlakoj vodi i s proizvodima koji djeluju regenerativno na osjetljivu dječju kožu.

*Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.