Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A kada skidanje pelena dođe na red, može i bez stresa!

Kada dođe vrijeme za odvikavanje od pelena, odnosno kada vam okolina nametne ili vas ‘potakne’ da razmislite o tome je li vrijeme da vaše dijete skine pelenu, na red dolazi stres. Tako je barem bilo meni.

 skidanje iz pelene

Moja je kćer bila jedna mala individua, koja ni na što nije pristajala zato što to netko drugi želi, i to otkad je prohodala. Kada je trebalo prvi put ući u veliko more, tjedan je dana samo sjedila sa strane i promatrala, kao da razmišlja svojom malom glavu ima li smisla zamočiti nogice u hladnu vodu, zašto ljudi uopće ulaze unutra, što se krije iza te velike vodene površine…

Zašto bi onda s pelenom i izlaskom iz pelene bilo nešto drukčije? E tu, nažalost, nisam ispoštovala njezinu spremnost, odnosno nespremnost. Priznajem, mene, majku, bilo je pomalo sram što moje dijete jedino u vrtićkoj grupi nosi pelenu, naravno, bila je i jedina koja je još dojila, a navršila je dvije i pol godine.

Poznavajući svoje dijete, znala sam da ona nije spremna za skidanje iz pelena, a moja roditeljska intuicija mi je govorila da pričekamo još malo. I, što je najgore, nedavno smo maknuli dudu pa je bilo vjerojatno da još nije spremna na novu pobjedu.

Prijevremenim skidanjem pelene, dobili smo novi problem s kojim smo se borili sljedećih šest mjeseci, a to je zadržavanje stolice… No to je jedna druga priča.

Dakle, kome su pelene problem? Djetetu ili roditelju? Moja kćer uopće nije imala problem što nosi pelenu, njoj je bilo posve svejedno. Jer, pelene su prilično ugodno rješenje – ne žuljaju, ne zadržavaju tekućinu, fleksibilne su na kretanje…

Djeca sve do 15. mjeseca života veliku i malu nuždu obavljaju automatski, ona ne znaju kada će je obaviti, čak ne znaju ni jesu li je već obavili. I sve dok nisu svjesni da hrpica ili mlakica na podu imaju neke veze s njima, nisu zreli za izlazak iz pelena. Da bi dijete bilo fiziološki zrelo i emocionalno spremno na suradnju, kao prvo, ono treba samostalno hodati, a potom se u cijelu formulu treba uvrstiti roditeljska strpljivost, i tek tada odvikavanje ima sve preduvjete za uspjeh.

Kada započeti? Odvikavanje od pelena ne događa se preko noći, ono traje 2 do 3 mjeseca, pa se roditelji i na to moraju pripremiti. Preporuka je da se za ovaj pothvat iskoristi ljetno razdoblje, po mogućnosti vrijeme godišnjeg odmora, kada je dovoljno toplo da se dijete ne prehladi ako bude u mokrim gaćicama.

Znakovi da je dijete spremno!  

Redovita i normalna stolica jedan je od znakova da je dijete  spremno za odvikavanje od pelena. Pritom, pretpostavljate kako stolicu obavlja određeni dio dana pa ga možete podsjetiti kako je vrijeme za tutu ili wc. Što se tiče mokrenja, malo je teže predvidjeti vrijeme obavljanja nužde pa neka vam bude pokazatelj ako dijete ima duže perioda kada je suho. Dok dijete nije svjesno da je obavilo nuždu, i to vam ne stavi do znanja, ne pomišljajte da je svjesno njezina obavljanja, a to je još jedan pokazatelj da je spremno. Dok u peleni obavlja nuždu, ako vam to i vidljivo pokazuje, na primjer umiri se, pravi grimace i sl., znači da je svjesno koji dio posla obavlja. Poželjno je da dijete pokazuje interes za korištenje tute ili WC-a, da se koristi riječima za veliku i malu nuždu (npr. piškiti, kakati), da mu smeta puna pelena i da mu se sviđa biti u gaćicama.

Obično se ovakva spremnost uočava kod djece u dobi između 18 mjeseci i 24 mjeseci.

Kako započeti?

Nakon što ste utvrdili da je vaše dijete spremno, vrijeme je za provođenje u praksu. Svaki put kad u djetetovu ponašanju uočite da je upravo na putu da obavi nuždu, kad počne pokazivati neke od znakova da vrši nuždu, ponudite mu da to može obaviti u tutu ili na wc. Vjerojatno neće odmah shvatiti što točno očekujete od njega, ali neka vas to ne obeshrabri, dajte mu vremena.

Obavljanje nužde je intimni trenutak vašeg djeteta i dopustite mu da ima samo kontrolu nad njim, bez vaše intervencije. Vaše dijete u obavljanju nužde želi biti samostalno, kao i u drugim stvarima, i zato ga ne požurujte – nitko nije pelene ostavio preko noći!

Većina djece počne prvo s kontrolom crijeva jer od pritiska u debelom crijevu do ispuštanja stolice ima dovoljno vremena da se svuče i posjedne na tutu. Dijete treba biti opušteno kako bi mišić koji zatvara debelo crijevo (sfinkter), također bio opušten. Ako je dijete napeto, jer svi od njega nešto očekuju, napet će se i sfinkter, i ništa od posla!

A kada skinuti pelenu tijekom spavanja? Tek kada primijetite da je nakon popodnevnog spavanja pelena češće suha nego mokra, recite djetetu da je spremno za spavanje bez pelena. Odmah nakon buđenja, posjednite ga na tutu. Isto pravilo vrijedi i za noćne pelene koje obično dolaze zadnje na red.

Važno je da ne budite dijete po noći da bi mokrilo. Ako tvrdo spava, radije odgodite skidanje noćne pelene. Ne brinite se, noćne pelene toleriraju se do 5. godine života.

Cilj je da se dijete na noćno mokrenje probudi samo, a ne da ga probudi mama ili tata! Ako se počne vrtjeti u snu zbog punog mjehura, bolje je da se sasvim probudi i bude svjesno da mu se piški i obavi to u budnom stanju.

Savjet plus!

• Od najranije dobi privikavajte dijete na suhu pelenu. Ako se navikne na mokre pelene, teže razvija osjećaj za mokru ili pokakanu pelenu.

• Ako dijete na kahlici ili wc-u ne obavi nuždu za 5 minuta, nemojte ga da sjedi dok ne obavi nuždu.

• Kada jednom počnete s odvikavanjem od pelena, iako će se povremeno dogoditi uprljane gaćice, nemojte dijete zbunjivati vraćajući ga na pelene.

Tekst: S.M.

Foto: Profimedia

Najnovije