Jedna od boljki malih beba koje su 'zarobljene' u pelene, svakako je pelenski osip. Pojavljuje se zbog vlažnosti koja iz pelena dolazi u kontakt s dječjom nježnom kožom, a najučestaliji je u dobi između 9 i 12 mjeseci, kada se dijete počinje normalno kretati. Bez obzira na to koliko pelena upijala vlažnost, djeca s osjetljivijom kožom reagirat će pelenskim osipom.

Drugi uzrok osipa može biti gljivična upala koja je također prouzrokovana vlažnošću ili bakterijska upala ako je na koži nastala neka ranica. Osim toga, posve je moguće da bebica ima alergijsku reakciju na neki proizvod, kao što su nove pelene, sredstvo za pranje ili čak maramice za brisanje.

Ako dojite, beba može reagirati i na začinjenu hranu ili povrće koje je majka netom prije jela.

mijenjanje pelene

Ako ste u konstantnoj borbi s pelenskim osipom, donosimo vam nekoliko savjeta kako biste ga spriječili ili barem umanjili njegovu pojavnost.

  1. Prvo i osnovno pravilo je da često mijenjate pelenu. Kod novorođenčeta neka to bude barem jednom u dva sata, a kasnije kada se mokrenje prorijedi, možete produljiti vremenski period.
  2. Kod stolice, pelenu mijenjajte odmah, bez obzira na dob djeteta. Naravno, dojenčad ima stolicu nedugo nakon hranjenja i dok je dijete na majčinu mlijeku, stolica nema intenzivan miris pa se teško osjeti osim ako pola sata nakon hranjenja ne provjerite sadržaj pelene.
  3. Koristite li jednokratne pelene, a vaša beba često ima pelenski osip, promijenite vrstu pelena. Često odgovarajuća pelena ovisi i o kroju, pa će možda neka druga vrsta bolje anatomski pristajati bebinu tijelu te izazvati manje trljanja o kožu, a samim time i manje iritacije.
  4. Budite posebno pažljivi s njegom pelenskog područja, dobro ga obrišite, posebno nakon stolice.
  5. Koristite blage maramice, koje njeguju, ili pelensko područje ispirite običnom vodom, a za teže slučajeve pelenskog osipa najbolje je koristiti običnu platnenu pelenu navlaženu toplom vodom.
  6. Ako je potrebno, koristite kremu za prevenciju osipa. Ako je dječja koža posebno osjetljiva, kod svake promjene pelene, namažite osjetljivo područje. Djeci koja su posebno sklona osipu, preporučuju se Kreme na bazi bijelog cinkova oksida.

 Što kad je alarmantna situacija? Alarmantna situacija znači da je uslijed osipa došlo do stvaranja ranica i da vašu bebu boli ili pecka ‘guza’.

  1. Kod promjene pelene, isključivo perite vodom iziritirano područje i nikako ne brišite. Umjesto toga, pustite da se koža dobro osuši na zraku.
  2. Iako to može biti izazovno, ali pokušajte dijete što duže držati bez pelene. Ako bebica još ne puza ili hoda, zaštitite krevet najlonom, na zaštitu stavite ručnik i pustite bebu da se igra bez pelene. Ako se dijete kreće, stavite mu pamučne gaćice i pustite, bez obzira na nemogućnost zadržavanja nužde.
  3. Ako koristite kremu za liječenje osipa, obavezno je nanosite na potpuno suhu kožu, i to namažite veću količinu.

Kako prepoznati neke specifične vrste pelenskog osipa? Postoje vrste osipa koji nisu uzrokovani stolicom, urinom ili vlažnom pelenom, a koji zahtijevaju neki oblik terapije.

Ako je koža crvena, glatka i iziritirana, a kod težih oblika se stvaraju mjehurići, i to na pregibima, riječ je o intertrigu.

Gljivični osip nastaje ako je koža oštećena te gljivice iz unutrašnjih organa dolaze u kontakt s vanjskim oštećenjima. Koža je naizgled crvena, na genitalnom području je blago nadignuta, hrapava i naborana, a na pelenskom predjelu obično su nepravilno raspoređene okruglaste flekice.

Kad bakterije prodiru u oštećenu kožu, govorimo o impetigo pelenskom osipu kojeg karakteriziraju mjehurići veličine kovanice, od kojih kasnije nastaju kraste boje meda.

Seboreja je upalni proces koji se može javiti na bilo kojem dijelu tijela, a prepoznaje se po velikim, crvenim, jasno odvojenim flekama po preponama, genitalijama i donjem dijelu trbuha. Koža je na flekama grublja, nadignutija i zadebljana.

Ako je uzrok hrana koju je beba konzumirala, riječ je o alergijskom prstenu, a hrana koja ga uzrokuje najčešće je kiselo voća ili umaka na bazi rajčice. Očituje se crvenim krugom oko anusa.

Ako tražite način da svaka kupovina za tvoje dijete bude još povoljnija, prava adresa je BIPO klub. Članstvo u BIPO klubu donosi niz super popusta za trudnice i roditelje s djecom do 5 godina.

Tekst: S. M.

Foto: Shutterstock

*Sadržaj nastao u suradnji s BIPO klubom.