Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako njegovati bebinu kožu: od pelenskog osipa do zaštite na suncu

Zašto je pelenski osip jedan od najčešćih problema kod malih beba te što treba biti najvažnije u njezi kože u ovom razdoblju?

 beba u pelenama ima pelenski osip

Kako njegovati nježnu bebinu kožu, posebice u pelenskoj regiji, gdje se često pojavljuje osip; ali i kako zaštititi njezinu kožu na suncu, kao i nositi se s brojnim drugim izazovima roditeljstva, bila je tema 2. Becutanove radionice za mame, koja se održala u Zagrebu. Na radionici su se okupile brojne mame, koje su ispričale svoja iskustva. Televizijska voditeljica Marijana Batinić, sudionike je uvela u ovu lijepu priču, u kojoj su sudjelovale i Nevena Rendeli Vejzović, Mirna Medaković Stepinac te naša ugledna pedijatrica Diana Puževski.

"Važnost zaštite pelenske regije moramo promatrati sa aspekta dolaska novog člana u obitelj, koji izaziva veliko veselje, ali i zabrinutost. Sve pripreme i nabava vlažnih maramica, zaštitnih maski i krema za pelensku regiju čini nas sigurnim, ali se u prirodi ne događa sve kako smo mi zamislili. Velik broj stolica s jedne strane, kao posljedica nezrelosti probavnog trakta, uz istovremenom vrlo nježnu kožu u pelenskoj regiji, može rezultirati pelenskim osipom. Pravilna njega, često redovito mijenjanje pelena s posebnim naglaskom na toaletu pregiba kože, u kojima se zadržava pelenski sadržaj, može olakšati prve dane i učiniti roditelja sigurnijim, a bebu zadovoljnom i opuštenom", rekla je dr. Puževski napominjući kako je u ovo doba godine najvažnije zaštititi nježnu dječju kožu od sunca.

"Sunce kao izvor života i bebama neophodnog D-vitamina omogućuje pravilan rast djeteta, ali nježna dječja koža posebno je osjetljiva na UV zrake i treba ju zaštititi. Prema svjetskim smjernicama, u prvih 6. mjeseci života, dijete treba poštedjeti ikakvog izlaganju suncu, a nakon toga boravak na suncu nije preporučljiv između 11 i 17 sati. Redovito korištenje zaštitnih sredstava, koje je potrebno nanositi i nekoliko puta dnevno tijekom izlaska na sunce, prevenirat će brojne probleme i trajna oštećenja kože", savjetuje dr. Puževski.

Fotografije: PR i Profimedia

Najnovije

Najpopularnije