Većina roditelja ozbiljno pristupa temi bebine stolice i nerijetko su jako iznenađeni kad vide sadržaj pelena.

Srećom, većina boja kao što su zelena, smeđa ili žuta znači da je stolica normalna, a nijanse se mijenjaju s obzirom na to je li riječ o novorođenčadi, dojenoj djeci, djeci hranjenoj adaptiranim mlijekom i djeci na dohrani i krutoj hrani. No postoje i situacije u kojima je poželjno posjetiti pedijatra, a izdvojili smo ih u tekstu.

STOILICA NOVOROĐENČETA

U peleni ste našli zeleno-crnu ljepljivu stolicu koja izgleda kao motorno ulje. Radi se o mekoniju, prvoj stolici koja se sastoji od plodove vode, stanica i svega drugog što je vaša beba u vodenjaku progutala. Iako izgleda vrlo odbojno ta stolica nema mirisa. Dakle, po mirisu nećete u ovom slučaju zamijetiti da vašem djetetu treba promijeniti pelene.

Ako imate novorođenče staro dva do četiri dana boja njegove stolice će ubrzo postati svjetlija - zelene boje (nijanse maskirnog odijela). Ta boja je znak da su crijeva vaše bebe počela probavljati majčino ili adaptirano mlijeko.

shutterstock_1719589099.jpg
Shutterstock 

ZDRAVA STOLICA DOJENČETA

Ako isključivo dojite tada će bebina stolica biti žute ili svijetlozelene boje, kašaste, odnosno kremaste konzistencije. Može biti toliko tekuća da se može protumačiti i kao proljev. Stolica dojenog djeteta u principu izgleda kao mješavina dijon-senfa i zrnatog sira, sa sporadničnim komadima. Miris, iznenađujuće, nije toliko neugodan kao njezin izgled. Pojam normalne stolice kod dojenog djeteta može biti vrlo širok.

Ako stolica ima zelenkastu nijansu to može značiti da ste pojeli nešto neuobičajeno. Sve dok beba ne pokazuje neke druge simptome nema razloga za zabrinutost. Ako, pak, uočite svijetlozelenu pjenastu stolicu koja sliči algama beba vjerojatno jede kalorijski slabo mlijeko s premalo masnoća koje se obično nalazi u prsima u prvom dijelu podoja. Dakle, vjerojatno nedovoljno dugo dojite dijete na pojedinoj dojci. Kako biste to promijenili svaki put počnite dojenje s onom dojkom na kojoj je dijete zadnje sisalo.

ZDRAVA STOLICA BEBE NA ADAPTIRANOM MLIJEKU

Bebe na adaptiranom mlijeku imaju tjestastu, gustu, kremastu stolicu koja može imati različite smeđe tonove: žuto-smeđi, jarko žuti ili zeleno-smeđi. Ima izraženiji miris od stolice dojene djece, ali još ne tako jako kao stolica djece na čvrstoj hrani i kašicama. Sve u svemu, miris je jači i osjetit ćete kad je vrijeme za mijenjanje pelena.

STOLICA BOGATA ŽELJEZOM

Dajete li djetetu preparat željeza tada djetetova stolica može biti tamnozelena ili gotovo crna. To se ne događa često, ali je u okviru normalnog. Ako je stolica vašeg djeteta crna, a vi mu ne dajete preparat željeza, tada posjetite pedijatra jer se može raditi o krvi u stolici.

STOLICA BEBE NA KRUTOJ HRANI

Kad u djetetov život polako počnete uvoditi kašice to se odmah vidi i u pelenama, osobito ako su djeca dojena. Rižine pahuljice, banana i jabuka promijenit će i konzistenciju i miris stolice. Stolica kod djece koja su na kašicama je obično smeđe do tamnosmeđe boje te čvršća od maslaca no ipak još uvijek kašasta. Stolica će od sada sigurno imati intenzivniji miris.

shutterstock_1735911233.jpg
Shutterstock 



STOLICA DJELOMIČNO PROBAVLJENE HRANE

Povremeno ćete u stolici naći neprobavljene komadiće posljednjeg obroka ili će stolica biti jake narančaste, crvene ili tamnoplave boje. Crvena boja dolazi od cikle, narančasta vjerojatno od mrkve, a tamnoplava od borovnica (pritom se u ovom slučaju u stolici vide i ostaci neprobavljene kožice borovnica). Nema razloga za zabrinutost! Obojenost stolice ovim namirnicama je normalna i to zato što vaše dijete još ne može kompletno probaviti određenu hranu ili ona tako brzo prođe kroz probavni sustav da se ne uspije probaviti.

Moguće je I da je dijete pojelo veliku količinu određene namirnice ili nije dovoljno dobro prožvakalo hranu. Kad u stolici konstantno pronalazite neprobavljene dijelove obratite se pedijatru. Tada treba pregledati probavni trakt i ustanoviti radi li pravilno.

PROLJEV

Kod beba je proljev vrlo tekuć i sastoji se više od vode nego li od komadića hrane. Proljev može biti žute, zelene ili smeđe boje i može biti znak infekcije. Ako se ne liječi na vrijeme može dovesti do dehidracije, odnosno gubitka vode iz tijela. Odmah posjetite pedijatra ako je vaše dijete mlađe od 3 mjeseca i ako proljev traje dva ili tri dana. Također morate reći pedijatru ako u stolici vidite krv ili sluz.

ZATVOR

Ako je stolica vaše bebe čvrsta, u obliku kamenčića ili kuglica, tada se vjerojatno radi o zatvoru. To nećete primijetiti samo u peleni već će se dijete i mučiti da istisne takvu stolicu.

Nađete li nešto krvi u stolici to može značiti da je prilikom tiskanja došlo do laganog oštećenja anusa. Uzrok zatvora može biti djetetovo intolerancija na neki sastojak iz adaptiranog ili majčinog mlijeka. Također bebe koje se navikavaju na kašice češće pate od zatvora. Pedijatar će vam vjerojatno predložiti da ponudite djetetu sok od kruške ili šljive kako bi se potaknula probava.

shutterstock_512754154.jpg
Shutterstock 



STOLICA SA SLUZI

Stolica vaše bebe može sadržavati sluz ili djelovati masno. Ako je stolica zelenkasta sa svjetlucavim nitima to znači da sadrži sluz. Razlog može biti obilno slinjenje, jer slina često ostane neprobavljena. Sluz u stolici može biti i znak infekcije ili alergije. Ako beba ima još neke simptome ili nalazite sluz dva ili više dana u pelenama javite se pedijatru.

KRV U STOLICI

Katkad je krv u stolici svijetlocrvena, katkad crna (to znači da je probavljena).

Svijetlocrvenakrv u stolici može imati mnogo uzroka. Obratite se pedijatru ako vidite sljedeće:
• Normalna stolica je pomiješana s krvlju - znak da je dijete alergično na mlijeko
• Tvrda stolica s razasutom krvi - upućuje na puknuće tkiva anusa ili male hemoroide.
• Proljev s crvenom krvi - bakterijska infekcija.

Crna krv u stolici (male točkice koje nalikuju zrncima maka) znači da dijete uz mlijeko posisa i malo krvi iz mamine oštećene bradavice. Vjerojatno vas takvo dojenje i boli pa trebate poraditi na zacjeljivanju ragada, no za vaše dijete ne postoji opasnost. U svakom slučaju javite se pedijatru koji će postaviti pravu dijagnozu.