Zanijeti nije tako lako kao što mnogi misle, a ako se i povjerimo nekome kako željno iščekujemo postati roditeljima, osobe od povjerenja mogle bi nas razočarati i razljutiti nepromišljenim, a nadasve nestručnim savjetima.

Zato u ovom tekstu dajemo primjere 'dobronamjernih' komentara i savjeta koje nikako nemojte davati jer riječ je o vrlo osjetljivoj i emocionalno bolnoj temi, pogotovo ženama koje neuspješno pokušavaju zatrudnjeti.
Stvari koje nikada ne biste trebali reći nekome tko pokušava zatrudnjeti:

1. 'Samo se opusti, 'dogodit će se kad se najmanje nadaš i kad ti je suđeno'.

Ne, nije tako! Nikakva sudbina neće ubaciti spermu u moju maternicu. Moj suprug ima slabiju pokretljivost spermija. Neke žene ne ovuliraju redovito. Iako možda mislite kako stres i tjeskoba negativno utječe na začeće, to je potpuno nepotreban komentar onima koji imaju zdravstvene probleme.

2. 'Moja prijateljica je išla na IVF i od prve je upalilo, tako će i kod tebe.

Skroz krivo. Tijelo vaše prijateljice je sasvim drukčije od tijela osobe kojoj izgovarate ove riječi. Ono što je upalilo nekom drugome, ne znači da će i svima.

3. 'Ako ne možete zatrudnjeti prirodno, možda je to možda znak da djeca jednostavno nisu za vas'.

Čak i ako znate nešto što drugi ne znaju, ako ste to doznali iz svoje kristalne kugle, zadržite to za sebe. Ovakvo mišljenje mišljenje izgovoreno naglas, nikako nije od pomoći.

4. 'Bar možeš zatrudnjeti'

Nakon spontanog pobačaja 'znalci' znaju utvrditi: 'Barem znaš da možeš zatrudnjeti, neki ljudi ne mogu'.
Ovakve rečenice su česte i uobičajene. Vrlo je traumatično izgubiti bebu, a ovom rečenicom podcjenjujete emotivni i tjelesni šok koji je doživjela mama kad je izgubila bebu.

5. 'Neplodnost je problem današnjice, nitko prije nije imao toliko problema'
Potpuno krivo i netočno. Ako nemate ništa bolje reći, nemojte ni ovo.

I jedan od favorita je definitivno.....

6. 'Trebate iskoristiti godišnji odmor. Nikad se ne zna, bit ćete opušteni i bez obaveza!'

Kod ovoga trebate biti oprezni jer neki parovi imaju doista prilično puno medicinske dokumentacije koja detaljno govori o njihovu problemu. Možda im ni cjeloživotni godišnji odmor ne bi pomogao. Jer, oni idu na tretmane godinama i probali su sve, a vjerojatno i godišnji odmor. Stoga, ako nemate neku bolju ideju, ovu preskočite.