Najgora varijanta povišene temperature kod male djece, a koja kod roditelja odmah stvori paniku, jest kada ona djetetu tijekom noći naglo naraste. No nema razloga da odmah trčite na Hitnu, već prvo pokušajte s nekom od sljedećih metoda skidanja temperature.
Nagli porast temperature tijekom noći očigledan je pokazatelj da dijete ima neku virusnu ili bakterijsku infekciju. Ako je temperatura viša od 38,5 stupnjeva Celzijevih, važno ju je prvo spustiti.

• Rashladite dijete, što znači da dijete otuširate u mlakoj vodi, nikako hladnoj, posušite ga ručnikom i odjenete u laganu odjeću, najbolje od prirodnih materijala. Dijete ne utopljavajte suvišnim pokrivačima, nego ga pokrijte pamučnom plahtom. Ako se temperatura nije spustila, dajte djetetu sredstvo za skidanje temperature, a pedijatri najčešće preporučju paracetamol za djecu ili buprofen.

• Kada se radi o vrlo visokoj temperature, iznad 39-39,5, dajte djetetu lijek za skidanje temperature, a dok čekate njegovo djelovanje, neće mu škoditi tuširanje mlakom vodom. Umjesto tuširanja, možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo 'orositi dijete' koje sjedi ili leži.

Ljekovi za skidanje temperature Paracetamol ili Brufen su najučinkovitiji, samo vodite računa o preporučenoj dozi i pridržavajte se intervala između doza.

Antipireticima obično treba 15 do 30 minuta (nekad i duže) da počnu djelovati. Zato budite strpljivi, a ako temperatura i dalje raste ponovite tuširanje mlakom vodom. U prvim danima infekcije nije realno očekivati da lijek vrati temperaturu na normalne vrijednosti, ali je važno da ne prelazi 38,5.

Važno je znati da je povišena temperatura način na koji se dječji organizam ‘bori’ protiv virusa i bakterija pa nije dobro skidati onu koja je ispod 38,5 stupnjeva, nego treba pustiti da organizam ‘sagori’ uzročnike infekcije koji ga napadaju.

Kada možete mirno čekati do jutra?

• Kada nakon davanja lijeka, temperatura ‘padne’ ispod 38.
• Kada dijete, nakon spuštanja temperature nastavi mirno spavati.

Kada treba što prije otići kod pedijatra?

bolesna beba
Shutterstock 

• Kada beba u prvom mjesecu života ima visoku temperature, ne čekajte, već odmah odite kod dežurnog pedijatra.
• Ako lijek ne djeluje ili ga dijete odbija, a temperatura i dalje raste.
• Ako i pored terapije, dijete neutješno plače ili se njegovo stanje pogoršava.
• Kada se dijete počne ‘grčiti’, ima ukočen pogled, ne reagira na pozive, riječ je o febrilnim konvulzijama, koje se pojavljuju u rijetkim situacijama.