Možda ste i vi od onoh roditelja koje su bake njegovale dok su kao klinci bili bolesni, i možda su vaše bake primjenjivale stare recepte skidanja temperature, kao što su oblozi od rakije, jabučnog octa ili ploške sirovog krumpira na tabanima. Da, preživjeli ste, ali jesu li vam uspjeli skinuti temperaturu?

Naravno da nisu. Jer, osim što alkohol može iziritirati nježnu dječju kožu, najvjerojatnije nećete postići niti jedan drugi učinak. A kod krumpira, njegovo je djelovanje, zato što su ploške krumpira hladnije od zagrijanog tijela, samo u hlađenju stopala, što možete postići i oblozima s običnom vodom.

Kakve onda obloge stavljati djetetu?

Ako stavljate obloge, najbolje je koristiti prokuhanu vodu sobne temperature. Voda se prokuhava kako bi se iz nje odstranio klor koji bi mogao nadražiti osjetljivu dječju kožu, ako je riječ o malome djetetu. Možete koristiti i destiliranu vodu.

Obloge stavljajte na prsa i trbuh djeteta, najbolje pamučnu pelenu namočenu u mlakoj vodi i koja je lagano iscijeđena. Preko nje stavite suhi ručnik. Oblog mijenjajte svakih 15 minuta do pola sata, i to kada se potpuno ugrije.

A što je s tuširanjem?

Kod mehaničkog skidanja temperature, pedijatri preporučuju tuširanje mlakom, a ne hladnom vodom. Naime, hladna će voda samo uznemiriti dijete, a mlaka voda je ionako niže temperature nego što je temperatura djetetova tijela. Glava djeteta ima veliku površinu i hlađenjem glave brže ćete ohladiti tijelo, dakle, tuširajte i glavu i tijelo.

Dijete tuširajte 5 do 10 minuta mlakom vodom u zagrijanoj prostoriji, zatim dobro posušite i odjenite u čistu i suhu odjeću.

Nemojte dijete stavljati u kadu jer će se voda brže zagrijati, a tuš kontinuirano donosi istu temperaturu vode i ujednačeno hladi.

mama skida temperaturu
Shutterstock 

Zašto temperatura 'skače' tijekom noći?

Kada dijete tijekom dana dobije temperaturu, jednostavno računajte na to da će tijekom noći biti još viša pa kod manje djece budite oprezniji, prije spavanja pokušajte spustiti temperaturu te se pobrinite da dijete uzme dovoljno tekućine.

Kako tijekom noći naše tijelo ulazi u mod mirovanja, imunosni sustav se 'fokusira' na obranu organizma od virusa i bakterija pa samim time podiže temperaturu.  

Prije svega, obavezno izmjerite temperaturu. Svaka temperatura koja je viša od 38 C kod beba mlađih od 3 mjeseca zahtijeva hitan odlazak liječniku. Isto vrijedi i za bilo koje dijete koje uz temperaturu višu od 38 stupnjeva C pokazuje simptome letargije, povraća, ima jak osip po tijelu, ukočeni vrat ili proljev.

Ako je temperatura povišena, ali vam dijete izgleda prisebno i nema drugih zabrinjavajućih simptoma, dajte djetetu odgovarajuću dozu acetaminofena, pričekajte pola sata, pa provjerite ponovno je li temperatura u padu. Ako nije pomoglo, pokušajte nakon sat vremena s ibuprofenom ili otuširajte dijete mlakom vodom još jednom prije spavanja. Bilo bi dobro ponovno provjeriti temperaturu za četiri sata kako biste mogli ponovno spuštati temperaturu ako bude potrebno.