Respiratorne i crijevne proljetne viroze haraju vrtićima i školama, a uspavani imunitet nakon dvije godine epidemioloških mjera, treba podržati i osnažiti ga za borbu.

Dobra je vijest da dječji imunitet možete osnažiti s lako dostupnim i kvalitetnim namirnicama koje, uz zanimljivu pripremu ili serviranje, djeca neće odbiti.

Jogurt

Jogurt je ukusan i jednostavan način da dijete u organizam unese dobre bakterije. Izvor je kvalitetnih proteina koji pomažu u izgradnji i oporavku tjelesnih stanica kao i u osnaživanju bijelih krvnih stanica koje nam pomažu u borbi s infekcijama.

Čak i djeca koja teže podnose mlijeko, uglavnom lakše probavljaju jogurt. Servirati ga možete samog, zaleđenog s voćem u obliku sladoleda, jogurtnih kapljica ili u njega dodati voćni pire.
Izbjegavajte korištenje šećera i dodatnih zaslađivača pri serviranju jogurta djeci.

Batat

Ovo slatkasto povrće, mnogoj je djeci prva namirnica koju kušaju pri početku dohrane. Djeca ga uglavnom dobro prihvaćaju zbog njegove slatkoće i mekane teksture, a može ga se poslužiti na nekoliko načina.

batat za imunitet
Shutterstock 

Ispecite ga na papiru za pečenje, u obliku štapića pa ga djetetu poslužite uz umak od jogurta i kopra. Možete ga pripremiti i pečenog u obliku ploškica pa ga servirati uz svježe krastavce ili premazati domaćim vrhnjem. Ukusan je i kao pire s dodatkom maslaca, a njime možete zamijeniti krumpir u jelima s blitvom i špinatom.

Batat je bogat beta karotenom, antioksidansom koji naše tijelo pretvara u vitamin A, esencijalni vitamin za zdravu imunološku funkciju. Mrkve, tikve, mango i tamno lisnato povrće također su izvori beta karotena.

Avokado

Ova kremasta voćka odličan je izvor vitamina E i B6 koji pomažu u izgradnji imuniteta i povećavaju imunološki odgovor. Obiluje i omega 3 masnim kiselinama koje tijelu pomažu apsorbirati kvalitetne nutrijente, a kvalitetne masnoće imaju poseban značaj u prehrani djeteta u razvoju.

Avokado ima neutralan okus pa je odlična bazna namirnica za razna jela, od namaza do salata ili deserata. Djetetu ga možete ponuditi kao namaz s maslinovim uljem, češnjakom i limunom na pečenom batatu ili kao puding s nezaslađenim kakao prahom i zgnječenom bananom.

Smeđa riža

Smeđa riža okusom je nešto drugačija, ali je zato nutritivno jača od bijele. Bogata je magnezijem i selenom, esencijalnim mineralima koji jačaju našu otpornost na virusne infekcije i jačaju imunitet.

smeđa riža jača imunitet
Shutterstock 

Djeci je možete servirati kao prilog uz razna slana jela, kao rižoto ili je pripremiti na mlijeku kao kremasti desert uz dodatak voća.

Borovnice

Uskoro kreće sezona omiljenih ljubičastih kuglica. Borovnice su odličan izvor više vrsta antioksidansa koji nam pomažu u borbi s različitim virozama. Također su bogat izvor vitamina C koji, osim što pomaže u prevenciji bolesti, olakšava borbu s neugodnim simptomima kad bolest već nastupi.

Servirati ih možete same, kao dio voćne salate, u voćnom pireu ili jogurtu. Manjoj djeci borovnice obavezno prerežite na polovine ili ih potpuno usitnite kako ne bi došlo do gušenja zbog njihovog specifičnog oblika.