Uvjeriti dijete da treba uzeti lijek, često se čini zamornim zadatkom koji troši energiju i koji možda nećete obaviti. Mala su djeca izbirljiva kada je u pitanju uzimanje lijekova pošto im se često ne sviđa miris ili okus lijeka. Način na koji dajete lijek djetetu, također može biti razlogom zašto ga odbijaju uzeti.

Što kada dijete ne želi uzeti lijek?

Mala djeca možda ne vole uzimati lijekove, ali roditelj može isprobati različite strategije kako bi uvjerio mališana da uzme lijek.

1. Pokušajte na drugi način
Ako dijete odbije uzeti lijek iz žlice, možete im ga pokušati dati uz pomoć kapaljke ili oralne šprice bez igle.
2. Nagradite ga!
Neku djecu je moguće motivirati nagradom. Izbjegavajte nagrade koje uključuju nezdravu hranu i slatkiše. Umjesto toga, možete ih nagraditi naljepnicama ili knjigom koju ćete zajedno čitati. Osim toga, možete pripremiti mjesečni grafikon postignuća, a mališan može osvojiti bodove uzimajući svoj lijek. Kada dijete dobije određeni broj bodova, možete planirati obiteljski izlazak ili organizirati druženje kod kuće.

3. Prikrijte okus
Najčešće je glavni razlog djetetova odbijanja okus lijeka. U takvim slučajevima možete pokušati zakamuflirati lijek koristeći hranu ili piće koje dijete voli. Umakanje vrha šprice u sok od jabuke ili čokoladni puding, može pomoći. Prije toga posavjetujte se s liječnikom kako biste znali koje se namirnice mogu, a koje ne smiju koristiti u tu svrhu.

4. Odvratite im pažnju
Odvraćanje pažnje bi moglo učiniti čuda s malom djecom. Možete im dati lijek kada su zaokupljeni drugim poslovima i kada je malo vjerojatno da će shvatiti da su upravo progutali lijek. Na primjer, djetetu možete dati lijek kada igra omiljene igrice ili je zadubljeno u gledanje crtića.

5. Umrtvite okusne pupoljke
Sladoled ili kockice leda umrtvljuju okusne pupoljke. Preporučljivo je da se mališanima umjesto kockica leda daju komadići leda zbog opasnosti od gušenja. Nakon toga, pričekajte nekoliko sekundi i dajte lijek. Međutim, posavjetujte se s liječnikom i provjerite je li u redu malom djetetu dati komadiće leda ili sladoled prije nego što ponudite lijek.

dijete se igra doktora
Shutterstock Ako se dijete u dobi od 2 godine ne igra se na način da imitira situacije iz svakodnevnog okruženja potražite pomoć

6. Igrajte se doktora

Mala djeca vole biti u ulogama. Izmjenjujte se u ulozi liječnika. Prvo, neka dijete bude liječnik i neka vam za igru da lijek. Kad dođete na red na vas da budete liječnik, dajte djetetu lijek koji treba uzeti. Mislit će da je sve to zabava i igra.

7. Podijelite lijek
Razdvojite dozu tekućeg lijeka na manje porcije i dajte djetetu dio po dio. Dok to radite, pobrinite se da dijete dobije kompletnu dozu koju je propisao liječnik.

8. Dajte im izbor
Starijoj djeci možete dati izbor žele li sami uzimati lijek ili da im ga vi date. Također, možete im dati izbor da ga popiju u šalici ili na žlici. Mogućnost izbora pomaže starijoj djeci da imaju osjećaj kontrole, što im olakšava uzimanje lijekova.

Sigurno doziranje lijekova

'Pogreške u doziranju, najčešći su tip pogrešaka koje se javljaju tijekom davanja lijekova, kaže dr. Shonna Yin, profesorica pedijatrije, NYU School of Medicine.
Maloj djeci uglavnom se propisuju tekući lijekovi. Kako bi se spriječile greške u doziranju, preporučuje se koristiti mililitre (ml) uz mjerenje lijeka prema dozi koju je propisao liječnik. Kupite oralnu štrcaljku ili čašicu s mililitrima ako lijek ne dolazi s dozatorom. Ako imate problema s čitanjem ili tumačenjem oznaka na oralnoj štrcaljci ili čašici, obratite se ljekarniku ili liječniku.

Pitanja koja trebate uzeti u obzir kod davanja lijekova, a možete ih postaviti liječniku ili ljekarniku:

  • Što je lijek i čemu služi?
  • Hoće li lijek utjecati na bilo koje druge lijekove koje moje dijete uzima?
  • Koliko puta će dijete trebati uzeti ovaj lijek?
  • Koliko će dugo trebati uzimati lijek?
  • Postoje li nuspojave koje se mogu očekivati i zbog kojih treba brinuti?
  • Što će se dogoditi ako dijete slučajno propusti dozu?
  • Za koliko vremena bi bolest trebala proći