Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POMOZITE DJETETU DA SE RIJEŠI 'ŠLAJMA': Riješite se prehlade uz pravilne tehnike drenaže koje ćemo vam upravo objasniti

Stručnjaci su pokazali kako djetetu možete pomoći kod sekreta u dišnim putevima.

 Drenaza-sekret-prehlada (2).jpg Izvor: YOUTUBE/LEARNING SCIENCES

Roditelji male djece, posebno one koja su u jaslicama i vrtićima i sklonija su prehladama, uvijek bi trebali biti na oprezu kada je riječ o plućnim sekretima i kašlju. Osim toplih čajeva, toplih juha i meda, dobro je savladati tehniku ​​drenaže koja vašoj bebi može olakšati borbu protiv kašlja i sekreta koje ne zna sama izbaciti.

Kod bolesti dišnog sustava uvijek je najvažnije omogućiti prohodnost dišnih puteva, a jedna od tehnika oslobađanja sekreta je pozicijska ili posturalna drenaža s vibracijom i perkusijom (tapkanjem).

Ako je liječnik propisao inhalaciju i antibiotike, u tom slučaju se posturalna drenaža primjenjuje nakon inhalacije, a prije uzimanja antibiotika.

 Kako se riješiti sekreta kod djece Izvor: Shutterstock

Posturalna drenaža omogućuje kretanje sekreta iz pluća u grlo, a time i njegovo izbacivanje. Sve se to temelji na djelovanju gravitacije u kombinaciji s različitim položajima tijela, prenosi Yumama.

Kako pravilno izvesti drenažu tijela?

Ako je dijete starije, koristite jastuk, a ako se radi o bebi, drenažu napravite u krilu. Držite dijete u svakom položaju deset minuta. Također, starija djeca mogu koristiti tehniku ​​dubokog disanja tijekom drenaže.

Za gornji dio pluća – tapkanje po leđima

Dijete treba biti nagnuto naprijed pod kutom od 30 stupnjeva. Okrenite bebu licem u lice i prislonite je na svoja prsa. Sjednite i naslonite se.

Ako je beba starija, možete sjesti u krilo i saviti je preko ruke.

 Kako se riješiti sekreta kod djece Izvor: YOUTUBE/LEARNING SCIENCES

Lagano savijte dlan poput žlice, te tako postavljenim dlanom lagano tapkajte dijete između lopatica i ključne kosti, izbjegavajući kralježnicu. Starije dijete možete staviti na jastuk, lagano ga naslonite na prednji dio.

Za gornji dio pluća – tapkanje prema naprijed

Dijete treba biti nagnuto unatrag, pod kutom od 30 stupnjeva. Oblikujte šaku u žlicu, a zatim tapkajte dijete u predjelu prsa, između bradavica i ključne kosti.

Za donji dio pluća - bočni položaj

Ako se radi o bebi, stavite je u krilo, bočno. Ako se radi o starijem djetetu, ispod donje strane tijela stavite jastuk tako da gornji dio bude savijen prema dolje pod kutom od 30 stupnjeva. Konkavno oblikovanom šakom tapkajte dijete ispod pazuha s lijeve i desne strane.

Za donji dio pluća - tapkanje natrag

Položite bebu na trbuh, na koljena tako da mu gornji dio tijela bude lagano savijen prema dolje. Preoblikujte dlan u obliku žlice i tapkajte dijete u predjelu donjeg dijela rebara i ispod pazuha s lijeve i desne strane. Starije dijete položite na trbuh, a dok ga tapšate, ispod trbuha neka bude jastuk tako da mu gornji dio tijela 'pada' pod kutom od 30 stupnjeva.

Za donji dio pluća – tapkanje prema naprijed

Postavite bebu da leži na leđima na svojim koljenima. Lagano ispružite koljena tako da beba bude lagano savijena. Zaobljenim dlanom tapkajte bebu u predjelu bradavica i neposredno ispod njih. Starijem djetetu ispod leđa stavite jastuk tako da gornji dio tijela bude savijen prema dolje.

Ako vam ovo objašnjenje nije jasno, pogledajte video:

Možda će vas zanimati

Najnovije