Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJČEŠĆE GREŠKE KOD SKIDANJA TEMPERATURE: Ne slušajte ih olako, neki savjeti mogu pogoršati stanje djeteta

Autor Sanja Matasić

Ako niste sigurni što činiti, radije se konzultirajte s pedijatrom

 dijete s temperaturom Izvor: Shutterstock

Kada je dijete bolesno i ima visoku temperaturu, roditelji se često zabrinu, što je normalno, pogotovo ako je riječ o prvome djetetu I niste još prekaljeni u ‘hendlanju’ viroza i prehlada. Stoga, u takvim situacijama poslušat ćete bliske prijatelje ili rodbinu ako vam udijele koji doboronamjerni savjet.

No neki savjeti temelje se na znanstveno neprovjerenim metodama,a stručnjaci upozoravaju na najčešće pogreške roditelja kad je riječ o skidanju temperature koje mogu čak i pogoršati stanje djeteta.

Jedan od takvih savjeta je da je najbolje dijete dobro utopliti dodatnim pokrivačima da se dobro preznoji. No potrebno je učiniti upravo suprotno. Pretjeranim zagrijavanjem djeteta, možete samo povisiti temperaturu.

Nadalje, možda ste zabrinuti ako vaš mlišan ima temperaturu, ali odbija mirovati u krevetu. Liječnici naglašavaju da ne treba inzistirati na mirovanju ako se dijete osjeća dobro i ima dovoljno energije za kretanje i igru. Umjerena je aktivnost dopuštena, a po tome ćete lakše vidjeti i kakvo je opće stanje djeteta. Zapravo, jedino obratite pozornost na to da u svoj organizam unosi dovoljno tekućine.

Umjesto da djetetu stavljate hladne obloge na noge, radije stavljajte mlake obloge na područje prsa ili glave.

Paracetamol ili ibuprofen za skidanje temperature nemojte davati ako dijete nema temperaturu višu 38,5 jer do ove temperature tijelo se samo bori protiv virusa i bakterija.

Ako niste sigurni je li savjet koji dobivate dobar, radije nazovite liječnika i provjerite, i to posebno ako je dijete mlađe od godinu dana.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije