Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BLIŽI NAM SE SLINAVA SEZONA: Kako naučiti dijete da ispuše nos?

Autor Sunčica Got

Nema gorega od djeteta koje se muči sa začepljenim nosićem, a ne zna ga ispuhati.

 djevojčica puše nos.jpg Izvor: Shutterstock

Sezona prehlada i jesenskih viroza je pred vratima pa se na vrijeme opskrbite s fiziološkom otopinom za slučaj začepljenih ili slinavih nosića. Zapamtite da čak i djeca normalnog imuniteta imaju i do 12 prehlada godišnje, a u mnogima od njih na meti je upravo nos. Kad je dijete spremno za učenje samostalnog puhanja nosa i kako mu možete pomoći da savlada tu vještinu, pišu stručnjaci za What to expect.

Dvogodišnjaci su uglavnom spremni

Puhanje nosa uključuje koordinaciju nekoliko dijelova tijela, a neka djeca ranije od ostale mogu držati zatvorena usta dok pušu nos. Dvogodišnjaci uglavnom mogu savladati ovu tehniku, a neka djeca tek koju godinu iza.

Ako vaše dijete još uvijek ne može samostalno puhati nos, a prehlađeno je i teško diše, nježno mu ukapajte nekoliko kapi fiziološke otopine i zatim usišite slinu nosnim aspiratorom kako bi mu olakšali disanje na nos.

 čišćenje nosa
Nos možete očistiti koristeći se fiziološkom otopinom koju prvo našpricate u jednu, a zatim u drugu nosnicu
Izvor: Shutterstock

Vježbajte kad je dijete zdravo

Budite im primjer i svaki put kad pušete nos, učinite to pred djetetom. Možete čak i napraviti jedan glasni ispuh kako bi dijete vidjelo o kojem se točno pokretu radi. Vježbajte kad je dijete zdravo udisanje na nos, odnosno povlačenje zraka unutra, a zatim mu stavite maramicu na nos i recite neka ispuhuje zrak na nos, ali zatvorenih usta.

Iskoristite djetetovo vrijeme u kadi ili bazenu pa mu pokažite kako nosom može puhati balončiće u vodi. Tako će razumjeti mehanizam puhanja nosa. Kad primijetite da je vrijeme za puhanje nosa, nježno podsjetite dijete na to. Kad je puhanje gotovo, podsjetite dijete da se maramica mora baciti u smeće i da se ruke nakon puhanja nosa obavezno peru.

Možda će vas zanimati

Najnovije