Povrće obiluje vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima koji su neophodni za zdrav razvoj djeteta. Ipak, mnoga djeca u određenim fazama odbijaju povrće, a roditelji ga na razne načine pokušavaju podvaliti, u muffinima, palačinkama ili nekom drugom jelu koje dijete voli. Iako ova strategija kratkoročno obogaćuje djetetove obroke važnim nutrijentima, dugoročno neće utjecati pozitivno na djetetov odnos prema povrću.

Potrebno je vrijeme

Maskiranje povrća u druga jela nije sasvim pogrešno jer kad pred sobom imate dijete u razvoju koje nikako ne želi isprobati neko povrće, logično je da ćete na sve načine pokušati pojačati njegove obroke važnim nutrijentima. Također, dodavanje pirea slatkastog povrća u neke kolače, smanjuje potrebu za upotrebom dodatnih zaslađivača, što je veliki plus, piše Very Well family.

Iako će skrivanje povrća u jela smanjiti brigu o tome je li dijete dobilo sve što mu je potrebno za razvoj kao i stres za vrijeme svakog obroka, stručnjaci to ne preporučuju iz više razloga. Jedan od njih je da dijete na ovaj način uopće ne susreće povrće u svom izvornom obliku i da ga neće naučiti prepoznavati.

Činjenica je da neka djeca ne razvijaju ljubav prema povrću samo tako, već je potrebno vrijeme i stalna izloženost različitim vrstama povrća, a veliku ulogu igra i raznolikost u pripremi. Djeca trebaju osjetiti teksturu, miris i okus povrća kako bi s vremenom mogli procijeniti sviđa li im se ili ne.

djevojčica jede juhu od rajčice
Shutterstock 

Izloženost namirnicama u izvornom obliku

Iako kamufliranje povrća ponekad olakšava dramu za stolom, ono djetetu ne odaju pravu sliku hrane koju jede. Kada vas dijete slučajno uhvati kako mu u muffin stavljate pire od bundeve, osjećat će se izdano jer mu krijete nešto. Neka djeca u takvim situacijama počinju pokazivati još veći otpor prema povrću.

Kamufliranje povrća može smanjiti dramu, ali svakako produžava pripremu svakog jela. Dugoročno takva praksa može postati frustrirajuća, pogotovo ako imate više djece.

Za djecu je najbolje da su izložena namirnicama u njihovom izvornom obliku, kroz dulje vrijeme. Za ovakav način hranjenja potrebno je mnogo strpljenja jer nekoj djeci treba osam do deset pokušaja prije nego prihvati neku namirnicu.

Servirajte im povrće na tanjur i dozvolite im da sami odluče što će pojesti. Vaše je da ga nudite, a dijete će odrediti koliko će pojesti. Možete mu ponuditi da odabere, želi li pire od buče ili pečenu buču, juhu od mrkve ili ribanu mrkvu. Dijete voli imati izbor, a uključivanje u pripremu hrane potaknut će ga da isproba nešto novo.