Nije nimalo lako hraniti iznimno izbirljivo dijete, no nije ni nemoguće. Vrlo je važno razumjeti da je u prehrani djeteta važnije što ono jede, nasuprot količine koju jede. Kao i kod mnogih stvari u životu prvo na što se treba obratiti pozornost je prevencija – što se nalazi u jelovniku našeg djeteta i općenito u našem obiteljskom hladnjaku? Kvalitetna i nutritivno raznolika prehrana dobra je prevencija svih poremećaja u organizmu uključujući i poremećaj apetita.

„Mora nešto jesti“

Roditelji često znaju iz nemoći ili neznanja posustati i djetetu davati namirnice niske kvalitete s gotovo nikakvom nutritivnom vrijednošću. Nerijetko te namirnice imaju visoki udio šećera i ugljikohidrata, a sve iz očaja ne bi li njihovo dijete „barem nešto pojelo“. Iako se naizgled čini kako je dijete sito i zadovoljno, ono to nije. Sve što je dobilo je trenutno energetsko zasićenje, koje učestalim konzumiranjem sličnih namirnica izaziva niz problema u djetetovom organizmu, od kojih:

  1. poremećaj probave, apetita i prehrane općenito,
  2. višak kilograma i stvaranje podloge za pretilost u odrasloj dobi,
  3. manja otpornost prema infekcijama,
  4. razvijanje intolerancija i alergija

Ovisnost

Ne smijemo zaboraviti da se kod svakodnevnog konzumiranja nutritivno siromašnih namirnica javlja ovisnost prema šećeru i glutenu. Rafinirani šećer sveprisutna je namirnica i ne nalazi se samo u slatkim proizvodima. Ima ga u pecivu, kruhu, sirevima, salamama, kobasicama, suhomesnatim proizvodima, hamburgerima i nizu drugih proizvoda. U kombinaciji s glutenom konzumiranje navedenih namirnica uz gore navedeno, za sekundarnu posljedicu ima štetno djelovanje na ponašanje i psihu. Iako vaše dijete možda ne pokazuje simptome hiperaktivnosti ili ne navlači višak kilograma, to ne znači da takav način prehrane za njega nije štetan.

Zdravi zaslađivači

Danas u Hrvatskoj, srećom, imamo mnoge kvalitetne i prirodne namirnice koje možemo ponuditi svojoj djeci, ne ograničavajući ih pritom od pojedinih okusa. Dostupni su i deserti i drugi slatkiši koji umjesto rafiniranog šećera sadrže složene šećere koji se sporo apsorbiraju, ne djeluju štetno na organizam te daju trajnu energiju. Najbolji zaslađivači su med, zelena stevija te brezin šećer (xylitol ili ksilitol) i eritritol (erythritol, eritrit) koji je prirodni šećerni alkohol s gotovo nikakvim glikemijskim indeksom.

Educirajmo djecu vlastitim primjerom

Educirajući sebe, trudeći se i uvodeći prirodnu i pravilnu prehranu u svoj dom, učimo djecu svojim primjerom kako se ponašati prema svome tijelu i na taj im način radimo životnu uslugu, stvarajući im temelj za sretan i zdrav život.

Svakako je bolje da djecu od početka upoznamo sa zdravim navikama prehrane i postupno ih vodimo kroz raznovrsne jelovnike. No ukoliko ste odnedavno odlučili mijenjati stare navike i nalazite se na prekretnici gdje vam se čini da ste zapeli, dobro je znati par „trikova“ kako poboljšati djetetov apetit, odnosno smanjiti ga.

2303-bolji-apetit-kod-djece
Young family shopping in grocery store, Image: 296220098, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Altrendo

Smanjenje apetita

Kod smanjenja apetita važno je biti uporan. Ne mogu se preko noći promijeniti dosadašnje navike prehrane niti vidjeti pozitivni rezultati, ali se isplati potruditi. Krenite korak po korak.

Biljke bogate sluzima

Kada želimo djelovati na smanjenje apetita u prehranu je najbolje uvrstiti biljke bogate sluzima, poput chia sjemenki, psilijuma ili mljevenih sjemenki lana. One bubre u želucu, stvaraju osjećaj sitosti i poboljšavaju probavu. Unošenje navedenih namirnica bez redovne, prilagođene prehrane nema smisla jer su niskokalorične pa se moraju unositi zajedno s kvalitetnim kalorijama, a dobro se kombiniraju posipane preko salata ili variva, odnosno izvrsne su za izradu zdravih deserata s dobrim masnoćama, poput kokosovog ulja, mlijeka ili vrhnja u kombinaciji s voćem.

Kisele namirnice

Za smanjenje apetita također su preporučljive kisele namirnice. Djeca obično vole kisele krastavce, zelje, ciklu pa isprobajte koje od navedenih najviše odgovaraju vašem mališanu i imajte ih spremne makar uz jedan dnevni obrok.

Probiotici

Probiotici su vrlo važni za uspostavu dobre probave i vraćanje zdravog apetita, kako kod djece tako i kod odraslih. Iako se oni nalaze u fermentiranom povrću, često to nije dovoljno. Savjet je da nabavite kvalitetne i prirodne probiotike, kao dodatak prehrani za cijelu obitelj.

Neka djeca budu sita

Djelovanje na smanjenje apetita ne znači da djeca moraju biti gladna. Upravo suprotno. Sve što trebamo napraviti je iz njihovog jelovnika postupno izbaciti rafinirane, visoko procesirane namirnice s aditivima, konzervansima i umjetnim bojama koje nemaju nikakvu vitalnu energiju i zamijeniti ih prirodnim, izvornim, što više svježim i cjelovitim namirnicama.

Poticanje apetita

Crni kim

Za poticanje teka pogoduju gorke biljke, a moja je preporuka uzimati ulje crnog kima (Nigella sativa) koji, osim što je gorak i potiče apetit. On podiže imunitet te je iznimno bogat vrijednim sastojcima poput proteina, ugljikohidrata, zasićenim i nezasićenim masnim kiselinama, tiaminom, niacinom, folnom kiselinom, kalcijem, željezom, beta-karotenom i mnogi drugim. Također je izvrstan kao dodatak kod liječenja intolerancija i alergija, ukoliko je već došlo do takvih promjena u organizmu djeteta.

Djeca iznad treće godine života uzimaju pola čajne žličice crnog kima. Dva puta na dan, nakon jela. Sigurno kroz duži period.

Ehinacea, list koprive i C vitamin

Ukoliko je dijete bolesno, anemično i slabo te odbija hranu, preporučuje se zajedno uzimanje SIPF ekstrakta ehinaceje (ili neki drugi oblik dobiven iz svježe biljke) s čajem lista koprive i dodatkom C vitamina ili čaja od šipka. Prednost SIPF ekstrakta je što je posebnom tehnologijom očuvana sva ljekovitost svježe biljke. Namijenjen je intenzivnoj i kratkoj terapiji i to 7 – 10 dana.

SIPF ehinaceje:

Jednu čajnu žličicu (djeca do 3 godine uzimaju pola čajne žličice) razmutiti u čaju lista koprive.

Uzimati do pet puta dnevno (svaka tri sata), između obroka, 7 – 10 dana.

Ukoliko je dijete još dojeno, majka uzima jednu čajnu žličicu ehinaceje s čajem, kako je gore objašnjeno.

  • List koprive se priprema na klasičan način:
  • 5 g lista koprive preliti s 250 ml vruće vode i ostaviti 10 minuta. Pije se tri puta na dan, između obroka, 3 – 4 tjedna.

Tekst: Gordana Vučić, fitoaromaterapeut, www.magoleum.com

Foto: Profimedia