Svako se dijete razvija svojim tempom, i to je općepoznata činjenica. No roditelji s više djece, pogotovo ako imaju i dječake i djevojčice, zasigurno će vam reći da se djevojčice razvijaju i sazrijevaju brže od dječaka.

Čini se kako je to uobičajeno mišljenje. No što o tome kažu pedijatri? Na portalu Romper postavili su neka pitanja o razvojnim prekretnicama djece pedijatrima, i evo što su odgovorili.

Kada govorimo o razvoju djeteta, promatramo razvojne prekretnice u pet razvojnih domena – kognitivnoj, gruboj motorici, finoj motorici, komunikaciji, socijalno-emocionalnome razvoju. No kako se taj razvoj razlikuje po spolovima? Mark Freilich, razvojni pedijatar smatra da se dječaci i djevojčice razvijaju jednako, a da su razlike između razvoja mozga suptilne i one se odnose samo na različito doba ovladavanja određenih vještina.

Dakle, iako djevojčice i dječaci mogu razviti određene vještine u različitim vremenskim okvirima, oni će u konačnici ipak sustići jedni druge. Razvojno-bihevioralna pedijatrica Fadiyla Dopwell smatra da razlike u razvoju između dječaka i djevojčica, najvjerojatnije nisu uvjetovane spolom. Nadalje, Fadiyla kaže kako treba uzeti u obzir medicinsku povijest svakog djeteta, obiteljsku anamnezu i potporu koju prima za tijekom razvojnih stadija. No smatra da bi te razlike mogle biti posljedica različitih faktora, od hormona preko genetike do iskustva kojem je dijete izloženo tijekom razvoja.

mama i beba u parku
Shutterstock 

Što je s motorikom?

No iako neke statistike pokazuju kako djevojčice pokazuju ranija postignuća u finim motoričkim vještinama, a dječaci više rezultate kod procjene grube motorike, pedijatrica dr. Sharifa Glass smatra da nije riječ samo o spolnim razlikamanego da su percepcija i utjecaj roditelja također važni.

Verbalne i socijalne vještine

Neka istraživanja pokazuju da su djevojčice naprednije kad je riječ o razvoju verbalnih vještina. No pedijatrica Glass napominje da se to ne može utvrditi sa sigurnošću, a smatra da je presudniji kriterij sredina u kojoj dijete odrasta, kao i njegov psihoprofil te karakter.

Ima li razlika u fizičkom razvoju?

Vrlo je vjerojatno da će se spolna razlika u fizičkom rastu i razvoju vidjeti tijekom dojenačke dobi, a potom u adolescenciji. Tijekom prve godine života težina, dužina i opseg glave veći su kod dječaka nego kod djevojčica. ‘Vjeruje se da je to povezano s hormonalnim razlikama između dječaka i djevojčica u ovoj ranoj fazi života’, objašnjava Mark Freilich.