Mala su djeca često bolesna. Razbole se 7 do 10 puta godišnje. Na sreću, neće svaka prehlada prerasti u nešto ozbiljnije, a mi vam donosimo niz praktičnih i jednostavnih savjeta koji mogu spriječiti širenje prehlade i pomoći djetetu da se osjeća bolje i bez primjene lijekova.

Dovoljan unos tekućine

Tekućina razrjeđuje gustu sluz koja djeci otežava disanje te im pomaže da ostanu dovoljno hidrirani. Vašim bebama nudite mlijeko ili formulu, a starijoj djeci omogućite da uz sebe uvijek imaju čašu ili bocu vode ili nezaslađenog biljnog čaja ako je riječ o starijoj djeci.

dehidracija beba
Shutterstock 


Izbjegavajte zaslađene napitke jer šećer dodatno narušava već oslabljen imunitet.

Redovito čišćenje nosnog sekreta

Bebe i mala djeca još uvijek ne znaju sama ispuhati nos pa je važno da im ga redovito čistite, posebno za vrijeme prehlade. Možete koristiti ručni aspirator ili nastavak za usisavač.

Pedijatri preporučuju i čišćenje nosa fiziološkom otopinom. Djetetov nosić možete čistiti natopljenom gazicom ili je ukapati u svaku nosnicu te obrisati sekret koji izađe.

Domaća pileća juha

Djeci koja su započela s dohranom skuhajte domaću pileću juhu i u nju ubacite povrće poput mrkve, celera, korabice, pastrnjaka i luka. Pileća juha poznati je prirodni lijek protiv prehlade jer osim što pomaže smanjiti upalu u tijelu, pijuckanje tople juhe otapa sluz u nosu i grlu i bebi olakšava disanje.

Blagotvorna para

Pustite vruću vodu u kadi ili tušu i zatvorite vrata kako bi se prostorija napunila parom, a zatim s djetetom boravite u zahodu 10 do 15 minuta kako bi mu para pomogla otopiti sluz u nosu i grlu.

U prostoriji u kojoj boravite s djetetom skuhajte čaj od cvjetova kamilice pa pustite da isparava u stan.

skidanje temperature
Shutterstock 

Kupka i masaža

Mlaka kupka može pomoći smanjiti blagu temperaturu i olakšati djetetovu nelagodu zbog prehlade. Kupke iskoristite za lagano masiranje djetetovih leđa i prsa mekanom spužvicom ili gazom.

Lagano lupkanje po leđima može mu pomoći u iskašljavanju nakupljenog sekreta.

Kvalitetan odmor

Nakon tople kupke i čišćenja nosa od sekreta, idealno je vrijeme za malo odmora ili sna. Prehlađena djeca trebat će vašu blizinu više nego inače pa je nošenje, maženje i utjeha potrebna i blagotvorna za njih.

Odmor osnažuje imunitet i pomaže tijelu da se oslobodi bolesti pa inzistirajte na sporijoj igri te aktivnostima koje uključuju više ležanja i odmaranja.

Uravnotežen obrok

Ako vaše dijete doji, dobit će sve potrebne nutrijente za borbu s prehladom jer se majčino mlijeko prilagođava djetetovu stanju i stvara antitijela koja mu pomažu zacijeliti.

Djeci koja su već započela dohranu, ponudite uravnoteženi obrok koji u sebi sadrži kvalitetne proteine poput mesa, ribe ili jaja, zdrave masnoće kao što su maslinovo ulje ili avokado te kvalitetno škrobasto povrće poput mrkve, batata ili pastrnjaka.
Vjerojatno će dijete za vrijeme prehlade imati smanjen apetit pa vodite računa da ono što pojede bude nutritivno bogato.

Domaći med za stariju djecu

Ako je vaše dijete starije od godinu dana, kao podršku u borbi s prehladom, ponudite mu žličicu meda prije spavanja. Domaći med pomaže u smirivanju kašlja i olakšava spavanje za vrijeme prehlade.

Djeci mlađoj od godine dana nikako ne nudite med jer za njih može biti toksičan, a svakako provjerite da je med koji dajete starijem djetetu provjerene kvalitete.

Kada je vrijeme za posjet liječniku?

Ponekad obične prehlade mogu prerasti u ozbiljnija stanja što zahtjeva posjet pedijatru. Ako vaše dijete dobije visoku temperaturu koja raste svakako kontaktirajte liječnika kako bi vam prepisao odgovarajuće čepiće ili sirup za snižavanje temperature.

Ako dijete više od tjedan dana jako kašlje, otežano diše ili slabije mokri, svakako se javite pedijatru.
I zapamtite da su prehlade kod djece česta pojava budući da djeca tek izgrađuju svoj imunitet i uglavnom nisu razlog za paniku i brigu.