Prva stvar koju želite znati kada se vaša beba prvi put prehladi jest: Kako se to dogodilo?! Virusi se obično šire kapljičnim putem i aerosolom koji ulaze u nos, usta i oči. Ovisno o tome koliko je izložena drugim ljudima, nije neobično da beba preboli čak desetak viroza tijekom prve godine života.

Kako da znam da je moja beba samo prehlađena, a da nije nešto ozbiljnije?

Osim obične prehlade, bebe se mogu dobiti i gripu, laringitis, respiratorni sincicijski virus i, ovih dana, virus COVID-19. Sve nabrojene bolesti često počinju simptomima sličnim prehladi, ali se mogu razviti do jače bolesti.

Gripa: Gripa će vjerojatnije prouzročiti visoku temperaturu, kašalj i opću letargiju, jaču nego obična prehlada. Bebe i mala djeca izloženi su većem riziku od komplikacija i hospitalizacije zbog gripe u odnosu na stariju djecu i odrasle.
Laringitis: Karakteristični znak laringitisa je kašalj koji zvuči poput lajanja ili stridor (visokotonski zvuk čujan pri disanju, posebno pri udahu koji ukazuje na opstrukciju dišnih putova). Laringitis može zvučati alarmantno, ali se obično liječi od kuće. Ipak, dobro je otići liječniku da pregleda dijete i da preporuči liječenje.
Respiratorni sincicijski virus: Simptomi infekcije respiratornim sincicijskim virusom (RSV-om) slični su prehladi, ali je vjerojatnije da će RSV, kao simptom, uključivati temperaturu.  Ako beba ima problema s disanjem dok spava, podizanje madraca u kolijevci moglo bi pomoći da malo lakše diše. Povišenje uzglavlja može pomoći dreniranju nosne šupljine i olakšati san, ali na dječijem krevetiću treba imati samo plahtu - bez jastuka ili deka.

Trebam li bebi dati bočicu ako ima problema s dojenjem dok je bolesna?

Istina je da bebama može biti teško disati na nos i sisati. Ali ako mislite da je hranjenje na bočicu lakše, varate se. U oba slučaja bebe moraju disati na nos. Prije negoli hranite bebu, nakapajte nosić fiziološkom otopinom i očistite ga.  

Čisti li majčino mlijeko bebin začepljen nos?

Lako je pasti u zamku slušajući savjete na TikToku i Instagramu, gdje ćete čuti o raznim vrstama kućnih lijekova, kao što je ispiranje bebina nosa majčinim mlijekom. No ne slušajte baš sve savjete s interneta, već se držite provjerenih metoda kao što su kapi od fiziološke otopine.

Mogu li nešto učiniti po pitanju iziritiranog bebinog nosića?

Dakle, radi se o crvenilu oko bebina nosića i nadraženoj koži, a najbolje ju je tretirati vazelinom ili kokosovim uljem. Mogu se koristiti i drugi nježni losioni, ali izbjegavajte proizvode s umjetnim mirisima, koji mogu još jače iziritirati.

Trebam li prestati bebu navikavati na rutinu spavanja dok je prehlađena?

Koliko god bilo teško izgubiti teško stečenu rutinu, dobro je napraviti pauzu. Da bi se oporavila, beba treba prije svega vašu stopostotnu ljubav i pažnju, a njezino će tijelo spavati kada za to osjeti potrebu.

Koliko je ozbiljna temperatura kod dojenčadi?

Temperatura s vremena na vrijeme može biti malo povišena, a može se tolerirati temperatura do 38°C, mjerena rektalno. No ako prijeđe 38°C, potrebno je poduzeti mjere opreza i početi sa skidanjem temperature.

Temperatura nije uvijek ozbiljna, ali je treba pozorno pratiti. Iznimka su bebe mlađe od tri mjeseca. Svaki put kada vaše novorođenče ima temperaturu, trebali biste ga odvesti liječniku.

Ako se temperatura ne spusti lijekovima poput lupoceta ili ibuprofena, ili potraje dulje od 3 dana, to je razlog za zabrinutost i trebate odmah odvesti bebu liječniku. Ali ako teperatura reagira na liječenje i beba dobro pije, energična je i može se smiriti, onda nema razloga za brigu.

Kako da odjenem bolesnu bebu?

Dovoljno je da bebu odjenete u jedan sloj prozračne odjeće i zapamtite da prehladu uzrokuju virusi, a ne hladno vrijeme.

beba u kolicima
Shutterstock 

Mogu li izvesti bebu van ako je prehlađena?

Pandemija nas je sve učinila svjesnijima širenja virusa i mogli biste se pitati treba li bolesnu bebu izolirati. Za bolesne bebe vrijede ista pravila kao i za odrasle i treba ih izolirati ako postoji šansa da imaju COVID. No ako zasigurno znate da je to samo prehlada, bebi neće škoditi malo svježeg zraka (ne hladnoća) i može biti u blizini drugih ljudi.

Moje novorođenče je prehlađeno. Što s temperaturom i lijekovima?

Bebe se mogu prehladiti u bilo kojoj dobi, ali posebno je uznemirujuće kada su stare samo nekoliko tjedana. I dok novorođene bebe obično dobiju samo blage prehlade, koje prolaze bez poteškoća, ipak treba biti na oprezu.

Zapamtite da nikada ne liječite temperaturu novorođenčeta kod kuće. Ako beba mlađa od tri mjeseca ima temperaturu, ne biste je trebali liječiti lijekovima bez recepta, već je odmah odvesti liječniku. Ostali znakovi da novorođenče treba ići na Hitnu su povraćanje, odbijanje sisanja ili bočice i problemi s disanjem, što može uključivati teški kašalj, toliko jak da beba povraća.

Simptomi uobičajene prehlade su curenje iz nosa, kihanje, kašalj, manjak apetita i umor ili pospanost

No uvijek možete raditi na prevenciji. Zamolite osobe s kojima se družite da operu ruke prije dodirivanja bebe, a tek rođenu bebu nemojte izlagati prevelikom broju ljudi.