Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pedijatrica savjetuje: Kako mjeriti temperaturu, kako je skidati, kako njegovati dojenče koje je prehlađeno?

Male bebe vam ne mogu reći ako su bolesne, to možete zaključiti po promjeni njihova ponašanja. Prim. mr. sc Giovana Armano, dr. .med, specijalista pedijatar, objašnjava kako njegovati prehlađenu bebu

 novorođenče i temperatura

Kod malo starijih beba, koje već jedu krutu hranu, propuzale su ili prohodale nekako je roditeljima već lakše nositi se s virozama i infekcijama, već prepoznajete znakove temperature i kako se vaše dijete ponaša kada je bolesno.

No kad je riječ o djeci u dojenačkoj dobi ili čak tek rođenim bebama, prva prehlada unese najčešće totalnu paniku u redove, posebno ako je riječ o prvome djetetu. Sama pomisao da je to malo, bespomoćno stvorenje bolesno i pod temperaturom novim je roditeljima zastrašujuća i predstavlja stres. Posebno je zbunjujuće jer je beba samo na mlijeku pa su roditelji zbunjeni vezano uz lijekove za snižavanje temperature, dodatnu tekućinu kod dehidracije i sl.

Stoga smo pedijatrici Giovani Armano postavili pitanja koja najčešće zbunjuju roditelje kad je riječ o prehladi kod beba u dojenačkoj dobi.

Koliko su česte bakterijske infekcije kod dojenčadi, a koliko su česte viroze? 

Ako je riječ o prvoj bebi u obitelji, najčešće se radi o prehladama, puno rjeđe o bakterijskim infekcijama, pod pretpostavkom da su ukućani zdravi i da se održava adekvatna higijena prostora oko bebe.

Ako beba ima starijeg brata ili sestru, koji pohađaju vrtić, veća je vjerojatnost da se razboli, bilo od virusne ili bakterijske infekcije.

Kako prepoznati da dojenče u dobi do 4 mjeseca ima povišenu temperaturu?

Dojenče koje ima temperaturu može biti cendravo, neraspoloženo, plačljivo ili nasuprot, klonulo, nezainteresirano, ne želi jesti niti piti, na opip mu je topla koža, ponekad hladni ekstremiteti, vruće čelo. Ponekad je crvenih obraza.

Koja je temperatura u toj dobi alarm za odlazak pedijatru?

Svaku temperaturu višu od 38,5 rektalno (u guzi) ili 38 na koži treba snižavati. Ako se temperatura  spusti nakon čepića, treba pratiti dojenče i promatrati, diže li se ponovo temperatura, koji su razmaci, ima li dojenče još nekih simptoma osim temperature ili se ponaša uobičajeno, jede i pije kao obično, nije klonuo i malaksao, da li mu je mokraća u redu, uobičajenog mirisa, da li ima kakav osip, povraća li…

Ako je temperatura izrazito visoka, teško se spušta i postoje i još neki simptomi, bebu treba pregledati pedijatar.

Kako mjerimo temperaturu tako malenoj djeci?

Dojenčadi se temperatura mjeri u guzi (rektalno). Beskontaktni toplomjeri su samo orijentir je li bebi temperatura toliko visoka da treba dati čepić za snižavanje temperature.

Kako skidamo temperaturu tako malenoj djeci, preporučuju li se i za njih kupke, tuširanje ili čepići?

Ako je temperatura bebe iznad 38,5 u guzi, svakako treba dati čepić za snižavanje temperature. Čepić neće odmah spustiti temperaturu pa je potrebno bebu rashlađivati, može u mlakoj kupki ili kratko tuširanje dok čepić ne počne djelovati. Uz to je važno i davanje tekućine jer ako je beba dehidrirana, temperatura se teško snižava.

Ako se temperatura skida čepićima, koji su preporučljivi za tako male bebe?

Čepiće za snižavanje temperature treba imati u kućnoj ljekarni već kad se beba rodi. Temperatura se ponekad javlja iznenada, najčešće noću, a tada je najvažnije hitno snižavati temperaturu kod kuće.

U ljekarnama su dostupni čepići raznih proizvođača, ali u stvari se radi od dvije osnovne vrste čepića, a to su: paracetamolski i ibuprofenski čepići.

Kao izvor tekućine tako malim bebama, ako imaju temperaturu, preporučujete samo majčino mlijeko ili treba dopuniti hidraciju vodom i čajevima?

Kod isključivo dojenih beba se preporuča češće stavljanje na prsa a majkama da piju dovoljno tekućine. Ipak, ako je temperatura visoka i duže traje može se dati voda između podoja.

Što dojenčetu dati za ublažavanje kašlja, s obzirom na to da je samo na majčinu mlijeku ili mliječnoj formuli?

Za ublažavanje kašlja kod malih beba ne preporučuju se nikakvi sirupi niti kapi bez pregleda i konzultacija s pedijatrom.

Često je uzrok kašlja kod beba, slijevanje sekreta iz nosića. U tim slučajevima se može preporučiti čišćenje nosića, kapanje s fiziološkom otopinom, inhalacije fiziološkom otopinom i povišeni položaj bebe kako bi se spriječilo slijevanje sekreta i podražaj na kašalj.

Preporučujete li čišćenje nosa pumpicom ili aspiratorom, fiziološku otopinu ili nazalni sprej? Kako izgleda postupak čišćenja kod tako malih beba?

Svakako treba održavati higijenu nosa. Dakle, ako je nosić pun sekreta, treba ga aspirirati. Kod jako malih beba to se čini pumpicama na vakuum, kod većih beba se može upotrijebiti ručni aspirator, aspirator na baterije ili na usisivač. Kada se nosić očisti od sekreta treba staviti kapi fiziološke otopine da sluznice ne bude pre suha.

Mogu li tako male bebe uzimati antibiotike?

Ako se radi o virozi, liječenje je simptomatsko, a ako se dokaže bakterija kao uzročnik bolesti, naravno bit će potreban i antibiotik.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije