Prije svega, med se odlikuje visokom antioksidativnom aktivnošću koju može zahvaliti visokom udjelu fenolnih spojeva. Nadalje, med ima antimikrobna svojstva jer su istraživanja pokazala kako ta namirnica može oslabiti ili spriječiti rast mnogih mikroorganizama. Osim toga, pomiješan s cimetom med je vrlo koristan za zdravlje urinarnog trakta jer djeluje antimikrobno, dok se za zdravlje dišnog sustava preporučuje med od kadulje.

Med je i nutritivno vrijedan jer predstavlja brz izvor energije, bogat je šećerom, sadržava vitamine i mineralne tvari od kojih ćemo izdvojiti željezo. Udio pojedinih tvari ovisi o vrsti meda. Zbog svog sastava med je kalorična te biološki vrijedna i lako probavljiva namirnica za djecu i odrasle.

Za vrijeme hladnijih dana med možete kombinirati s čajem, iako je potrebno naglasiti da se nikako ne smije dodavati u vruć čaj jer će se time izgubiti ljekovita svojstva te namirnice koja se upotrebljava kao hrana, ali i lijek.

Kako ga ponuditi djetetu?

Ovisno o ukusu, vašem djetetu med možete pripremiti s jogurtom, zobenim pahuljicama ili u kombinacijama s raznovrsnim voćem. Američko medicinsko udruženje 2007. godine objavilo je istraživanje o medu i njegovim prednostima, u kojem je utvrđeno kako med pomaže djeci koja imaju problema s kašljem (čak i više nego standardni sirupi protiv kašlja), a Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je med na listu potencijalno dobrih lijekova za djecu. 

Med za dijete tek nakon godine dana 

Ipak, bitno je naglasiti kako se med ne preporučuje djeci do godinu dana. Zašto? Zato što se u medu mogu naći spore bakterije Clostridium botulinum, a ta bakterija proizvodi otrov koji može uzrokovati novorođenački botulizam jer novorođenčad u svojem probavnom sustavu nema razvijene određene korisne bakterije koje bi kontrolirale spore botulizma i spriječile rast njihovih bakterija te proizvodnju otrova.

Tekst: Marina Jakšić, mag. nutriconizma; Jana Jadrejčić, mag. nutricionizma, www.perfectlifefood.com

Foto: Profimedia