Regresija spavanja je razdoblje kada beba, koja je ranije dobro spavala, počinje imati problema sa spavanjem u uobičajeno vrijeme spavanja ili se iznenada budi usred noći. Kod većine beba to može potrajati od dva do šest tjedana.
Regresija spavanja kod beba dio je normalnog rasta i razvoja. Roditelji mogu koristiti odgovarajuće metode kako bi pomogli bebi da ponovno zaspi. Ne ustručavajte se potražiti liječničku pomoć ako, uz regresiju sna, beba ima i znakove bolesti.

Koji su uzroci regresije spavanja kod beba?

Svi čimbenici koji uzrokuju nelagodu, tjeskobu i nemir mogu dovesti do regresije spavanja. Uobičajeni uzroci mogu uključivati: 

beba neće spavati
Shutterstock 

 • nagli rast i pojačana glad
 • postizanje nove razvojne prekretnice
 • nicanje zubića
 • promjene u rutini, kao što je polazak u jaslice ili vrtić
 • spavanje u novom okruženju
 • zdravstveni problemi poput infekcije uha i prehlade

Kada se javlja regresija spavanja?

Regresija spavanja ne može se predvidjeti jer se pojavljuje zbog nepredvidivih čimbenika kao što su bolest i poremećaji u dnevnim rutinama. Međutim, moguće je predvidjeti kada će beba doživjeti regresiju sna zbog nicanja zubića, naglog rasta ili novih prekretnica, budući da se one javljaju u određenoj dobi.

Beba u dobi od 3 do 4 mjeseca: Većina beba prvu regresiju sna može imati u trećem ili četvrtom mjesecu života. Tromjesečna ili 4-mjesečna regresija sna često je zamorna roditeljima budući da je prva. Povećana glad zbog skokova u razvoju čest je krivac bebine prve regresije spavanja.

Beba u dobi od 6 mjeseci: Brzi rast uzrokuje regresiju spavanja nakon 6 mjeseci. U ovoj dobi većina beba može spavati cijelu noć. Međutim, neke koje doživljavaju regresiju sna mogu se probuditi noću samo radi maženja i utjehe.

Beba u dobi od 8 do 10 mjeseci: Nove prekretnice mogu biti razlog za poremećaje spavanja u razdoblju od 8 do 10 mjeseci. Većina beba počinje puzati oko devetog mjeseca i stajati s deset mjeseci. Neki mogu postići ove prekretnice malo prije, a neki kasnije. Tjeskoba zbog odvajanja, također je normalan i čest razlog buđenja u ovoj dobi. Bebe se zbog tjeskobe od odvajanja mogu probuditi i pogledati oko sebe samo kako bi se uvjerile da su roditelji u blizini.

Beba u dobi od 12 mjeseci: Postizanje novih prekretnica, stajanje i hodanje po nekoliko koraka, može dovesti do problema sa spavanjem sa 12 mjeseci. Iako većina djece počne hodati u dobi od 14 mjeseci, neki mogu početi i ranije.

Beba u dobi od 15 mjeseci: Bebe koje počnu hodati u ovoj dobi mogu imati regresiju spavanja. Prijelaz na manje drijemanja, također može biti razlog za iznenadne poremećaje spavanja. Problemi sa spavanjem u ovoj fazi mogu trajati tri do šest tjedana.

Beba u dobi od 18 mjeseci: Regresija sna kod 18-mjesečnog djeteta može biti posljedica nekoliko postignuća, uključujući nova postignuća u hodanju i govoru. Anksioznost zbog razdvajanja i nicanje zubića također mogu uzrokovati probleme sa spavanjem oko 18 mjeseci starosti.

beba neće spavati
Shutterstock 

Beba u dobi od 24 do 36 mjeseci: Regresija spavanja kod dvogodišnjaka može biti posljedica brojnih razloga. U toj dobi počinju učiti razne nove vještine kao što su učenje na kahlicu, dolazak novog brata ili sestre, a ti čimbenici mogu poremetiti san mališana. Strah od mraka, noćne more, noćni strahovi i skokovi u razvoju mogu utjecati na san male djece.

Koliko dugo traje regresija spavanja?

Točno trajanje regresije spavanja ovisi o uzroku i varira od bebe do bebe. Regresija sna zbog novih rutina i prekretnica obično traje dva do šest tjedana. Poremećen san zbog bolesti može trajati dulje ili se možda neće riješiti sve dok se ne izliječi temeljni uzrok.

Znakovi regresije spavanja mogu varirati od djeteta do djeteta, ovisno o temeljnom uzroku. Sljedeći znakovi obično se vide kod kad beba ponovno počne imati problema sa spavanjem:

 • odupire se drijemanju
 • pokazuje mrzovolju ili nervozu
 • ne može zaspati u uobičajeno vrijeme
 • često se budi noću
 • plače ili ispušta zvukove za vrijeme spavanja

Kako pomoći sebi i bebi?

 • Kao prvo, potražite znakove umora kao što su zijevanje, trljanje očiju i gledanje u stranu. Odmah položite bebu u krevetić jer će joj to pomoći da zaspi bez problema.
 • Ako beba gladnija nego inače, ne ustručavajte se dodatno je nahraniti.
 • Održavajte redovnu rutinu prije spavanja: kupanje, čitanje knjiga i slušanje uspavanki mogu biti aktivnosti prije noćnog sna.  
 • Tješenje bebi može pomoći da se umiri i zaspe. Pomazite je po glavi ili trbuhu i tihim glasom izgovarajte umirujuće riječi.  
 • Ako vaša beba iznenada zaplače u noći, pričekajte nekoliko minuta da se sama umiri. Mnoge se bebe smire i nastavljaju spavati bez intervencije roditelja.
 • Pobrinite se da vaša beba tijekom dana spava dovoljno. Neke bebe mogu imati problema sa spavanjem ako im se poremeti dnevno spavanje.

Možete li spriječiti regresiju spavanja?

Ne postoji način da se spriječi regresija spavanja. To je normalan dio njihova razvoja. Regresija spavanja kod beba može uzrokovati umor i iscrpljenost roditelja. No, srećom, faza je privremena.