Hranjenje novorođenčeta, bilo dojenjem ili na bočicu, može pokrenuti mnoga pitanja o vremenu i količini, posebno kada u obzir uzmete da je dijete nakon obroka nervozno ili kontinuirano. Novopečeni roditelji brinu se o svemu, od toga da nisu prejeli bebu do toga da beba gladuje. Evo nekoliko uobičajenih pitanja o hranjenju i kako znati da beba dobiva baš ono što joj treba.

Koliko često trebate hraniti novorođenče?

U prosjeku, zdrava novorođena beba, koja doji, treba slijediti ritam hranjenja na zahtjev, najmanje 8 do 12 puta u 24 sata, uzimati 30 do 70 ml izdojenoga mlijeka ili mliječne formule svaka 3 do 4 sata. Kako beba bude starija, smanjit će se broj dojenja ili hranjenja u danu jer dobiva više mlijeka pri svakom dojenju, dok će se količina mlijeka po bočici povećati. Važno je zapamtiti da se to može razlikovati od bebe do bebe. I nemojte dijete prisiljavati da završi svako hranjenje – ponekad dijete neće pojesti sve do kraja, što je u redu, važno je da je hidrirana te ima apetita.

Važno je naučiti kako dešifrirati djetetove znakove gladi i sitosti jer kod dojenja doista nemate uvid u mililitre koje je beba popila.

Kako znati kada je beba sita? Koji su znakovi?

Jednostavno, beba će vam pokazati. Promatrajte reakcije svoje bebe prije, tijekom i nakon hranjenja. Ako je bebi dosta, ona će odgurnuti bočicu ili okrenuti glavu od prsa ili dojke. Može biti nervozna, početi se migoljiti, savijati u leđima ili smanjiti učestalost sisanja i gutanja s dužim stankama između gutljaja mlijeka. Zadovoljna beba pokazat će znakove opuštenosti u rukama (otvorit će stisnute šake), imat će zatvorene oči, izgledat će prilično smireno.

Može li se beba prejesti?

Bebe su zapravo pravi mali talenti u samoregulaciji unosa mlijeka, što znači da jedu kada su gladne i prestaju kad su site. No postoje razlike između dojenja i beba koje se hrane na bočicu. Beba koja se hrani na prsima zna kada se treba povući ili prestati sisati, dok bočica bebi otežava kontrolu protoka i količine mlijeka koje konzumira. Također, neki roditelji ili skrbnici 'nagovaraju' bebu da dovrši bočicu, umjesto da slijede njegove znakove sitosti.

Koji su znakovi da se beba prejela?

Ispuštanje plinova, podrigivanje, razdražljivost ili bljuckanje odmah nakon što završi s bočicom mogu biti pokazatelji da je beba pojela previše.

No uobičajeno je da i bebe koje doje i one koje su hranjene na bočicu tijekom prvih mjeseci života redovito bljuckaju nakon obroka, i to nije razlog za zabrinutost. Često do toga dolazi zbog probavnog sustava koji je još u fazi razvijanja pa se sadržaj želuca vraća u jednjak. Obično, kada mišići sazriju, sami se počnu funkcionirati. Ako ste zabrinuti zbog povećanja tjelesne težine ili veće količine mokrih ili 'pokakanih' pelena, ili ako vam se čini da je beba nervozna nakon hranjenja, porazgovarajte s pedijatrom.

Kada vaša beba bljucne, vama se može činiti kao da je izgubila cijeli obrok, a roditelji se često pitaju treba li ga odmah zamijeniti. Ali ako dijete izgleda zadovoljno i smireno, nema potrebe ponavljati obrok.

Što je tempirano hranjenje na bočicu?

Tempirano hranjenje na bočicu je metoda hranjenja koja oponaša dojenje. Kao što ime sugerira, uključuje regulaciju protoka mlijeka iz bočice kako bi se omogućila bolja kontrola bebe nad hranjenjem. Ako bebu hranite na bočicu, stručnjaci preporučuju ovakav pristup hranjenju, a koji uključuje uspravniji položaj bebe tijekom hranjenja kako bi mogla bolje regulirati brzinu ispijanja i količinu mlijeka.

Sjedenje u stolici s djetetom naslonjenom na vaše tijelo omogućuje mu da kontrolira svoje sisanje, a vama veću mogućnost da primijetite kada počinje usporavati sa sisanjem i gutanjem.

Znakovi da beba ne dobiva dovoljno mlijeka!

Dobra je vijest što tijekom prvih mjeseci djetetova života ste česti gost kod pedijatra pa će liječnik uočiti ima li vaša beba pad na težini i hrani li se dovoljno. U međuvremenu pripazite na to da ima dovoljan broj mokrih pelena u danu.

Prva četiri dana svog života, bebe koje se hrane majčinim mlijekom, obično imaju jednu pelenu za svaki dan života (jednu prvog dana, dvije drugog dana itd.). Nakon četvrtog dana možete očekivati ​​otprilike 3 do 4 stolice dnevno (bebe hranjene adaptiranim mlijekom mogu imati manje).

Kada su u pitanju mokre pelene, bebe obično imaju jednu mokru pelenu za svaki dan života prva četiri dana, a potom 5 do 6 (ili više) mokrih pelena svaka 24 sata.

U prvim tjednima života normalno je da se novorođenče često budi kako bi jelo ili se povezalo s roditeljima. Ako ono ne dobiva najmanje osam aktivnih hranjenja (s puno sisanja i gutanja) u razdoblju od 24 sata, ili nema dovoljan broj mokrih pelena, ili 'pokakanih' pelena, kontaktirajte svog pedijatra. Dehidracija kod dojenčadi je rijetka, ali se može dogoditi. Ako beba nije imala mokru pelenu više od 6 sati ili se čini pretjerano pospanom (više nego inače) ili razdražljivom, ili ima suha usta ili oči, obratite se pedijatru.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock