Potrebno je:
1 šalica riže okruglog zrna
400 g repova škampi
1 rajčica
1 luk
korica pola limuna
1-2 režnja češnjaka
vrhnje za kuhanje, 250 ml
1-2 žlice maslaca
maslinovo ulje
Po želji:
1-2 žlice crvene ili crne riže, radi šarenila
1 deci vina (iako alkohol kuhanjem isparava, ovaj dio za malu djecu jednostavno preskočite)
oko 1 litre ribljeg ili povrtnog temeljca za podlijevanje
Kako pripremiti temeljac?
Za povrtni: 2-3 mrkve, pola glavice luka te pušlek (vezicu) peršina kuhajte na srednje jakoj vatri u oko 1-1,5 litre vode. Ovome po želji dodajte i komad ribe, može i smrznute, za varijantu sa škampima. Oni koji žele raditi varijantu sa piletinom neka dodaju kosti koje ostanu nakon odvajanja mesa za rižoto.
Priprema:
1. Pristavite kuhati temeljac od povrća. Rajčicu zarežite 4 puta oko zelenog dijela te ubacite na oko pola minute do minutu u kipuću vodu u kojoj se kuha temeljac/bouillon. Izvadite, ogulite, odstranite sjemenke te nasjeckajte na sitne kockice.
2. Na maslacu lagano zažutite sitno nasjeckanu polovicu češnjaka i repove škampa. Ne zaboravite ih razrezati uzdužno na leđnom dijelu kako bi se što bolje rastvorili tako bili što ukusniji. Stavite kratko na stranu.
Recepte osmislila, pripremila i fotografirala:
novinarka/fotografkinja Helena Kralj, autorica knjige "Tatina kuharica" i autorica bloga Marina kuharica za velike i male
5 zabluda o odgoju: Treba li djetetu sve olakšati i ponašaju li se i dobra djeca 'zločesto'?
5 načina kako odgajati visoko osjetljivu djecu
Ista prabaka: Kako je princeza Charlotte izgledala kroz godine na portretima koje tradicionalno fotka Kate Middleton
6 fraza koje roditelji ne bi smjeli govoriti djeci
3 provjerena načina za sprječavanje tantruma kod djece