Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBRATITE POZORNOST: Ako primijetite ove neobične simptome, dijete odvedite liječniku

Autor Sunčica Got

Ne treba trčati pedijatru za svaki djetetov simptom, ali ove ipak nemojte zanemariti.

 dijete plače Izvor: Shutterstock

Roditelji se najčešće suočavaju s respiratornim simptomima svoje djece i većinu mogu liječiti i bez liječničke intervencije. Poziv na pozornost uvijek izaziva visoka temperatura, neprekidno povraćanje ili proljev no određeni, neobični simptomi mogu ukazivati na ozbiljna stanja, a iako nisu česti, ne smijemo ih zanemariti, pišeKingdom of Baby.

Gubitak sluha

Ako primijetite da dijete ne reagira na vaš glas i ne okreće se na svoje ime, moguće je da je riječ o gubitku ili oštećenju sluha, a to svakako zahtijeva liječničku intervenciju.

Oštećenje ili gubitak sluha može značajno utjecati na djetetovu kvalitetu života pa je pravovremena reakcija nužna kako bi se na vrijeme počelo s adekvatnom terapijom.

 upala uha kod djece Izvor: Shutterstock

Opadanje kose

Najčešći razlog opadanja kose kod djece nedostatak je vitamina i minerala no ono može biti simptom različitih medicinskih stanja izazvanih hormonalnim promjenama ili nečim drugim.
Svakako se obratite liječniku ako djetetova kosa iznenada krene otpadati, dok je češljate ili perete.

Rast ili promjene madeža

Ako vaše dijete ima madež neobičnog oblika ili boja, asimetričan i veći od 6 mm, obratite se pedijatru. Ovo posebno vrijedi ako je neki stari djetetov madež počeo naglo rasti jer, iako može biti riječ o bezazlenoj pojavi, svakako treba isključiti melanom.

Iznenadne promjene u ponašanju

Iznenadni gubitak apetita, poteškoće u spavanju ili usporenost u kretanju, simptomi su koje ne smijete ignorirati. Normalno je da dijete povremeno pokazuje promjene u ponašanju ili ritmu spavanja, ali ako takve promjene nastupe naglo, bez jasnog uzroka i potraju dulje vremena, vrijeme je za posjet liječniku. 

Neutaživa žeđ

Iznenadna i snažna želja za pijenjem vode kod djeteta te neutaživa žeđ mogu se javiti zbog vrućine, ali ako potraju i nisu vezani za vremenske uvjete, svakako treba provjeriti razine šećera u krvi jer je velika žeđ jedan od prvih znakova dijabetesa tipa 1.

 djevojčica pije vodu Izvor: Shutterstock

Preglasno hrkanje

I djeca hrču i nema ništa zabrinjavajuće u tome, no ako vaše dijete preglasno hrče i to za vrijeme svakog spavanja, moguće je da ima problema s dišnim organima pa ovaj simptom nemojte ignorirati.

Možda će vas zanimati

Najnovije