Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moje dijete kašlje i ima temperaturu! I što sad? Sve nam je pojasnila pedijatrica

Pandemija koronavirusa ne posustaje, no nisu iščezle sve druge bolesti!

Biti bolestan u doba korone pravi je horor. Čak i kad je u pitanju mala temperatura ili bezazleni kašalj, mnogi se odmah zapitaju - jesam li zaražen koronavirusom? Zbog bolesti Covid-19 stvara se dojam kao da su iščezle sve druge bolesti. Trenutačno je na vrhuncu sezona alergije na ambroziju, a simptomi su crvenilo i svrbež očiju, natečenost nosne sluznice, otežano disanje, kašalj... Stiže i vrijeme uobičajenih viroza praćenih kašljem i drugim respiratornim problemima te povišenom tjelesnom temperaturom. Već sada jasno je da nas čeka neizvjesna jesen u kojoj će, ne samo roditelji, već i liječnici, biti poprilično zbunjeni. Zagrebačka pedijatrica dr. Giovana Armano pojasnila nam je kako se ponašati u takvim situacijama te u kojim se situacijama i djeca upućuju na testiranje za Covid-19.

"Ako dijete nema temperaturu, i općeg je dobrog stanja, a ima, osim kašlja, još neke simptome alergijske bolesti (curenje nosa-prozirna sekrecija, zacrvenjele oči koje svrbe, kihanje...) za početak je dovoljno da se roditelji jave pedijatru telefonom, te da s njime dogovore terapiju. Viroze, osim kašlja, mogu biti praćene začepljenim nosom ili nosom koji curi, a moguća je i temperatura. Treba pratiti stanje djeteta. Ako je temperatura mala i dobro se kontorlira, može se pričekati nekoliko dana i pratiti simptome. Ponovo je važno telefonski biti u kontaktu s pedijatrom, a ako se stanje pogorša, i dogovoriti pregled djeteta u ordinaciji", kaže dr. Armano napominjući kako se djeca, čak i ako imaju povišenu temperaturu, a nisu bila u kontaktu sa zaraženom osobom, ne šalju na testiranje za Covid-19.

Iznimka su ona djeca koja moraju na neki operativni ili dijagnostički zahvat u bolnicu. S obzirom na povećan broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, u tom će slučaju pedijatar uputiti dijete na testiranje.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije