Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naša beba hrče! Je li to normalno?

Zbunjeno gledate u anđeosko lice svoje bebe dok spava. Pitate se otkud odjednom to bučno disanje. Zar je moguće da beba hrče?!

 hrakanje kod beba

Mnoge roditelje iznenadi spoznaja da bebe prilično često hrču. U većini slučajeva, hrkanje u najranijem uzrastu nije zabrinjavajuće, više je dosadna pojava koja se povremeno događa. Ali ako vam se učini da ima veze s nekim problemom, porazgovarajte s pedijatrom kako biste bili mirniji.

Što uzrokuje hrkanje kod bebe?

Novorođenčad proizvodi razne zvukove − od coktanja i cviljenja do “šištanja”. To je potpuno normalno, baš kao i hrkanje. Povremeno je hrkanje novorođenčeta uobičajeno, ali kronično hrkanje kod nešto starije bebe može biti naznaka ozbiljnijeg problema.

Fiziologija

Novorođene bebe često “bučno” dišu zato što su im dišni putovi uski i puni sluzi. Hrkanje se javlja kada zrak prolazi kroz taj sekret, zbog čega meka tkiva dišnih putova vibriraju. Obično se hrkanje smiruje kako dišni putovi novorođenčeta rastu i ono nauči progutati višak sline.

Debljina

Veća tjelesna masa od poželjne za bebin uzrast također može pridonijeti pojavi hrkanja.

Opstrukcija dišnih putova

Do hrkanja može doći kada prohodnost bebinih dišnih putova ometa višak sekreta u njima. To je često slučaj tijekom prehlade, kada povećana količina sluzi u nosnim šupljinama čini disanje veoma čujnim. Slično se događa ako beba ima alergiju. Pojedine deformacije u nosu, kao što je devijacija nosne pregrade, ubrajaju se među stanja koja mogu biti odgovorna za nastanak hrkanja. Postoje i anatomsko-morfološki čimbenici, koji se javljaju mnogo rjeđe.

Uvećane adenoide 

Ako vaša beba pati od kroničnog hrkanja, to bi mogao biti znak ozbiljnijih problema. Neke bebe imaju uvećane adenoide (treći mandule), koje se nalaze u gornjem dijelu ždrijela, iza nosa, što sprečava odgovarajući protok zraka kroz dišne putove. To ometa disanje kroz nos, pa dijete počne disati na usta, što uzrokuje niz smetnji.

Apneja tijekom spavanja

Hrkanje može biti znak apneje tijekom spavanja ili trenutne potpune opstrukcije dišnih putova, kada disanje privremeno prestaje. Apneja često uzrokuje vrlo glasno hrkanje, kao i noćna buđenja, zato što tijelo budi samo sebe kako bi nastavilo disati. Bebe i mala djeca koja doživljavaju apneju tijekom spavanja često se osjećaju umorno tijekom dana.

Može li beba zbog hrkanja imati posljedice?

Ako se hrkanje kod vašeg djeteta pogoršava, narušava mu san ili utječe na njegove dnevne aktivnosti i raspoloženje, preporučuje se odlazak liječniku. Kronično hrkanje često dovodi do loše kvalitete spavanja, što može izazvati razne probleme, od glavobolje do gojaznosti. Ipak, hrkanje dojenčadi nije povezano sa SIDS-om (sindromom iznenadne smrti dojenčeta).

Kako možete pomoći bebi?

Kod beba i djece mlađe od dvije godine “bučno” spavanje može se utišati ako dijete zaspi s dudom. Naime, ona svojim “mehaničkim djelovanjem” pomaže da se zadrži otvoren prolaz zraka kroz usta, tako što gura jezik prema naprijed, koji se priljubljuje uz zube. Uostalom, i nedavna su ispitivanja potvrdila da duda-varalica povoljno djeluje na miran san, jer sedam od deset beba koje ju upotrebljavaju − ne hrču!

Također, ne dopustite da ljubimci spavaju u istoj sobi s vašom bebom. Ona, možda, ima alergiju na njih, što izaziva hrkanje. Ako ovi savjeti ne upale, pokušajte s još nekoliko savjeta koji mogu pomoći da hrkanje kod bebe prestne.

Tekst: Snježana Damnjanović Mitić

Foto: Profimedia

Najnovije