Normalno je da se vaše dijete ponekad preplaši nekog neobičnog simptoma, kao što je glasan kašalj, povraćanje ili neobičan osip na tijelu. Ipak, neka su djeca preopterećena reakcijama svoga tijela i uočavaju i najsitnije simptome te se panično boje bolesti. Portal Scary Mommy upozorava na ponavljajuće znakove koji mogu biti alarmantni i ukazivati na hipohondriju kod vašeg djeteta.

Dijete često govori da nešto s njegovim tijelom nije u redu

Hipohondrija se kod djece manifestira na sličan način kao i kod odraslih. Karakterizira je opsesivna preokupacija potragom za simptomima. Ako vaše dijete često traži da mu izmjerite temperaturu, želi posjetiti liječnika ili na najmanji kašalj reagira panično, misleći da je jako bolestan, moguće je da pati od hipohondrije. Znak za uzbunu može biti djetetova opsesija zdravljem i fiksacija na tuđe zdravstvene probleme te strah da će ga netko zaraziti.

Nedavno je doživjelo stresnu situaciju

Bolest ili smrt u obitelji može izazvati anksiozan odnos prema zdravlju. Dijete možda nije uspjelo posložiti emocije zbog svega što se dogodilo pa je ovo način na koji se tijelo nosi s težinom. Globalna pandemija, mjere i stalna izloženost zdravstvenim temama, značajno je utjecala na razvoj hipohondrije kod djece.

Burno reagira i na najmanje simptome

Hipohondrično će dijete od blagog crvenila na koljenima stvoriti dijagnozu ozbiljne alergije u svojoj glavi. Ako osjeti snažnu glad, vjerojatno će komentirati kako mu se povraća, a ne kako je gladno. Ako primijetite da dijete preuveličava svoja stanja i simptome, moguće je da je hipohondar.

dijete kašlje
Shutterstock 

Inače je sklono anksioznom ponašanju

Djeca koja su sklona brizi i anksioznom ponašanju imaju veću šansu postati hipohondri jer zdravlje je samo još jedna od niza stvari koje ih brinu. Kognitivno bihevioralna terapija bi djetetu mogla pomoći da se nosi sa svojom anksioznosti kao i različite tehnike opuštanja. Dječju anksioznost treba shvatiti ozbiljno.

I vi ste skloni hipohondriji

Jedna studija provedena u Danskoj otkrila je kako postoji tek blaga korelacija između hipohondrije u majki i njihove djece što znači da se ona ne prenosi izravno. Ipak, majke sklone hipohondriji mogu prenijeti svoje obrasce na djecu tako što njihove simptome i bolesti doživljavaju ozbiljnijima nego što zaista jesu.