Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mama, boli me trbuh!

Povremeni su bolovi kod djece česti, a trbuščić je uobičajeno mjesto u kojem se bol javlja

Iako su još mali, vaši se junaci suočavaju s velikim problemima. Povremeni bolovi kod djece vrlo su česti, a trbuščići uobičajena područja u kojima se bol javlja. Bolovi se često pojave i nestanu bez potrebe za liječničkom intervencijom, a potraga za uzrocima nerijetko je bezuspješna. Jednako tako, često je nemoguće utvrditi organski uzrok bolova, stoga treba uzeti u obzir psihičke čimbenike, kao i probleme iz okoline.

Uzroci bolova u trbuhu

Bolovi u trbuhu mogu biti izazvani tjelesnim poremećajima, ali i psihičkim stanjima. Međutim, ponekad bolni trbuh najavljuje nepravilnosti u drugim dijelovima tijela - i angina ili banalna migrena mogu uznemiriti trbuščiće.

Baš kao i kod glavobolja, upala je čest uzročnik bolova u trbuhu kod djece. Najraširenije su infekcije gornjega respiratornog sustava: obična prehlada, upala grla, krajnika, sinusa i glasnica.

Bol u trbuhu može nastati zbog pojačane proizvodnje sluzi koja se cijedi niz grlo, dospijeva u želudac te ga nadražuje. Većina infekcija prolazi bez potrebe za liječenjem. Međutim, ako se pojave povišena temperatura i glavobolja, potrebno je posjetiti liječnika.

Virusi

Želučana ili crijevnaviroza (gastroenteritis) također je raširena pojava. Tu su najveći krivci virusi, posebno rotavirus, adenovirus, kalicivirus i astrovirus, iako uzročnici mogu biti i različite vrste bakterija ili u nekim slučajevima paraziti. Bolest izaziva grčeve u trbuhu, mučninu, povraćanje, vodenast proljev, bolove u raznim dijelovima tijela i povišenu temperaturu.

Antibiotici u ovom slučaju nisu učinkoviti, no roditelji moraju pripaziti na znakove dehidracije te nadomještati tekućinu, soli i minerale koji se gube proljevom i povraćanjem. Pravilno održavanje higijene dječjih rukica i kuhinjskih površina pomoći će u sprečavanju ove bolesti

Tjeskoba i stres

Zatvor je najčešći problem kod male djece, kojoj neprestano uvodimo nove namirnice u prehranu. Definira se kao izostanak stolice tijekom dva ili tri dana nakon čega se izbacuje sitna tvrda stolica. Potrebno je nekoliko tjedana da se probavni sustav navikne na promjene u prehrani i ponovno uspostavi redovita stolica.

Tijekom zatvora važno je djetetu davati dovoljno tekućine i ponekad ga hraniti namirnicama koje omekšavaju stolicu (marelicama, kruškama, suhim šljivama i graškom).

Promjene u prehrani

Promjene u probavi ili prehrani također često uzrokuju bolove u trbuhu. Prejedanje, masna i začinjena hrana, previše nezdrave hrane, netolerancija ili alergija na određenu vrstu hrane i hrana kojoj je istekao rok trajanja potencijalni su uzročnici trbobolje.

Psihički uzroci

Ako ne postoji organski uzrok bolova u trbuhu, valja posumnjati na psihičko stanje djeteta. Situacije poput odvajanja od roditelja, svađe s prijateljima ili pak zabrinutosti zbog ispita u školi nedaće su koje se manifestiraju tjelesnim nepravilnostima. Pretjerana osjetljivost na stres može dovesti do stalnog stanja zabrinutosti ili pojave sindroma iritabilnog crijeva, odnosno nervoze u želucu. Prate je simptomi kao što su nemiran san, glavobolja, grčevi u trbuhu, povraćanje, zatvor, sluz u stolici i bolovi u grudnom košu. Roditelji mogu pomoći otvorenom komunikacijom odnosno razgovorom o stvarima koje bi djecu mogle tištiti.

Dječje boljke ne smiju se zanemariti, nego im treba nastojati pronaći uzrok. Većina abdominalnih bolova nisu razlog za zabrinutost i prolaze bez liječničke pomoći, ali ako imate sumnju porazgovarajte s liječnikom.

Oprez je potreban

Pojačan je oprez potreban kod pojave ponavljajućih bolova (tri ili više epizoda tijekom 90 dana) i popratnih simptoma. Gubitak kilograma, usporen rast, učestalo povraćanje i kronični proljev simptomi su koje treba provjeriti, osobito ako se iza trbobolje krije obiteljska povijest upalnih bolesti probavnog sustava. Liječnička intervencija potrebna je i kod pojave krvave stolice ili sline, ustrajnih bolova na desnoj strani trbuha i neobjašnjive temperature zbog mogućih problema sa slijepim crijevom, trovanja olovom, crijevne blokade ili jake upale.

Tekst: Rahel Filip

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije