Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MLIJEKO U PREHRANI MALE DJECE: Pije li vaše dijete previše mlijeka i zašto to nije dobro?

Autor Sunčica Got

Mlijeko je, za djecu koja ga podnose, dobra namirnica jer obiluje proteinima, kalcijem, masnoćama i vitaminom D.

 dijete pije mlijeko Izvor: Shutterstock

Mlijeko djeci pomaže u izgradnji kostiju i većina ga djece rado pije. Ipak, previše mlijeka može imati niz neugodnih nuspojava pa je važno pripaziti na količine koje dijete popije u danu, piše Kingdom of Baby.

Umjerenost je ključna

Pretjerana konzumacija mlijeka može dovesti do pretilosti, budući da je mlijeko prilično kalorično. Djeca starija od godine dana trebaju raznoliku i nutritivno bogatu hranu, a previše mlijeka može ih učiniti prerano sitima i onemogućiti im konzumaciju drugih, vrijednih namirnica.

Pijenje mlijeka u velikim količinama može rezultirati i anemijom jer mlijeko ne sadrži dovoljno željeza, a dijete zbog sitosti možda neće uzimati dovoljno namirnica bogatih željezom.

Konstipacija je česta kod djece koja konzumiraju previše mlijeka budući da ono ne sadrži vlakna koja su potrebna za zdravu probavu.

 beba pije mlijeko Izvor: Shutterstock

Fermentirani mliječni proizvodi

Jednogodišnjacima i dvogodišnjacima dovoljne su dvije šalice mlijeka na dan jer nakon što dijete navrši godinu dana, fokus treba biti na raznovrsnoj prehrani, a mlijeko postaje tek njezin dio.

Djetetu mlijeko nudite uz jelo, a ne kao samostalni obrok kako se ne bi previše zasitilo i zbog toga odbijalo jesti. Uloga mlijeka više nije ona koja je bila u prvim mjesecima života, kada je ono bilo djetetova glavna hrana.

Kako biste smanjili veliku djetetovu potrebu za mlijekom, u jelovnik mu uvrstite fermentirane mliječne proizvode kao što su jogurt, kefir, kiselo mlijeko, vrhnje i sir. Djeca koja su osjetljiva na mlijeko, obično dobro prihvaćaju fermentirane mliječne proizvode koji imaju niz benefita za zdravlje crijeva.

Možda će vas zanimati

Najnovije