Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nedostatak željeza kod šestomjesečnih beba

Obično se svako donošeno dijete, to jest ono koje je boravilo u majčinu trbuhu otprilike do porođajnog termina, rađa s potrebnom zalihom željeza. Nju će trošiti sljedećih mjeseci dok bude sisalo i polako pripremalo svoj organizam ...

 željezo za dojenče

Zalihe željeza dobivene od majke tijekom boravka djeteta u trbuhu i zatim unesene u organizam putem majčinog mlijeka bit će dovoljne otprilike do 6. mjeseca djetetova života. Tada se količina željeza polako sve više smanjuje, a djetetove potrebe polako povećavaju. To je trenutak kad će prve kašice početi nadoknađivati potrebno željezo.

Nedostatak željeza kod beba

Ozbiljniji nedostatak željeza kod dojenčadi može se javiti kod beba čije su majke u trudnoći imale problema sa zdravljem, nisu pazile na prehranu, zatim kod nedonošene djece koja nisu stigla stvoriti dovoljne zalihe željeza, kod djece niske porođajne težine ili kod blizanaca koji su količine željeza morali dijeliti. Poteškoće s nedostatkom željeza, odnosno anemijom mogu se javiti i nakon porođaja zbog probavnih tegoba kod dojenčeta, nagla rasta, rahitisa, atopijskog dermatitisa ili zbog rana uvođenja kravljega mlijeka. Naime, kalcij iz kravljeg mlijeka i mliječnih prerađevina ometa apsorpciju željeza pa i to može izazvati slabokrvnost (anemiju).

Kako se nedostatak željeza vidi na djetetu?

Nedostatak željeza kod dojenčeta povezuje se s bljedilom kože te sluznice oka i usne šupljine, ali i s mlitavom i slabom muskulaturom tijela. Ako su u djeteta prisutni neki od simptoma, dijete će biti upućeno na vađenje krvi i analizu hemoglobina. Ako je nalaz ispod 110 g/l krvi, tada će liječnik propisati terapiju željeza za dojenčad u kapima, koja će potrajati nekoliko mjeseci dok se zalihe željeza ne obnove.

Dodatno željezo kao prevencija

Mnoge se majke pri posjetu pedijatru, međutim, susretnu s pitanjem treba li djetetu dodatno željezo ako su rezultati krvi pokazali granične vrijednosti? Mišljenja pedijatara o tom pitanju sve su manje podijeljena jer se struka sve više okreće prema prevenciji anemije. U praksi pedijatara pokazalo se da djeca koja primaju željezo od 2. mjeseca života pa do prve godine kao profilaksu, u 2. godini nemaju anemiju.

U prilog davanju pripravka željeza dojenčadi govori i činjenica da se željezo, kad se jednom potroši, vrlo sporo nadoknađuje. Tad niti hrana na žalost često nema dobar rezultat jer organizam možda uspijeva apsorbirati željezo za trenutačne potrebe, ali ne uspijeva stvoriti zalihe koje će dugoročnije zadovoljavati tek raznovrsna prehrana bogata mesom, jajima, zelenim povrćem i svim onim namirnicama koje dojenče još ne jede. Zato se dojenčadi često propisuje dodatna terapija željezom. Uz željezo se uvijek daje i vitamin C koji poboljšava njegovu apsorpciju. Nerijetko se terapija manjom dozom nastavlja nakon poboljšanja krvne slike sljedećih mjesec do dva da tijelo osigura dodatne zalihe željeza. Ako dijete ima jaku anemiju, a zbog proljeva ili povraćanja ne može uzimati željezo na usta, tada se daje terapija venskim putem.

Koliko željeza?

Kako bi se spriječile moguće neželjene posljedice uzimanja pripravaka željeza kod dojenčeta (proljev, zatvor, mučnina, bol u želucu i crna stolica), terapija počinje s 1/4 doze željeza, a zatim se doza povećava dok ne dođe do optimalne od 20-50 mg željeza na dan (ovisno o djetetovoj težini). Znak da je doza optimalna jest djetetova stolica koja je uredne konzistencije, ali sivkaste boje. Dok je god stolica žutosmeđa ili smeđa, to je znak da nema dovoljno željeza u terapiji.

Foto: Thinkstock

Tagovi

Najnovije