Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOPUNA DOJENJU: Smijete li miješati majčino i adaptirano mlijeko u istoj bočici?

Autor Jelena Pervan

Brojni su razlozi zašto se roditelji odlučuju na kombiniranje dojenja i hranjenja na bočicu.

 beba jede na bočicu Izvor: Shutterstock

Mame odabiru kombinirati dojenje i hranjenje adaptiranim mlijekom kako bi si olakšale noćna hranjenja, pri povratku na posao, pri hranjenju blizanaca ili jednostavno zato što im tako najbolje odgovara. U nekim će situacijama biti najzgodnije pomiješati majčino i adaptirano mlijeko u istoj bočici, a na ove stvari trebate pripaziti kao bi napitak bio siguran i zdrav za bebu.

Izbjegnite nepotrebno bacanje mlijeka

Ako se držite sigurnosnih preporuka, sasvim je uredu miješati majčino i adaptirano mlijeko u istoj bočici. Ono što valja imati na umu je da svježe izdojeno majčino mlijeko može na sobnoj temperaturi izdržati četiri sata, ali kada dodate formulu, to se skraćuje na dva sata i dodatno se skraćuje na jedan sat, kada beba krene piti, piše portal What to expect.

Kako biste izbjegli nepotrebno bacanje mlijeka, bebu prvo nahranite izdojenim mlijekom, a sa strane pripremite malu količinu formule za slučaj da beba ostane gladna. Prilikom pripreme adaptiranog mlijeka uvijek slijedite upute proizvođača, čak i kad je dodajete majčinom mlijeku.

 Beba pije bočicu.jpg Izvor: Shuterstock

Pravilna priprema osigurava kvalitetno mlijeko

Kada kombinirate mlijeka u bočici, nikada ne koristite majčino mlijeko kao zamjenu za vodu prilikom miješanja praha formule. Možda će vam se činiti da je to dobar način za pojačati mlijeko kalorijama i nutrijentima, ali ovakav način pripreme može biti opasan za vašu bebu.

Mlijeko pripremljeno s krivom količinom vode ili s izdojenim mlijekom može oštetiti pažljivo izbalansiran omjer vitamina, minerala, elektrolita i ostalih vitalnih nutrijenata u formula. Formulu uvijek pripremajte prema uputama u odvojenoj bočici, a zatim dodajte izdojeno mlijeko.

Pripremljeno i nekorišteno adaptirano mlijeko može se čuvati u hladnjaku 24 sata, čak i ako je pomiješano s majčinim mlijekom.

Možda će vas zanimati

Najnovije