Većinu ljudi učili su da djeca moraju jesti meso i mliječne proizvode kako bi izrasla jaka i zdrava. Međutim, istina je da djeca koja se odgajaju kao vegani, koja ne konzumiraju životinjske proizvode, uključujući meso, jaja, mlijeko i mliječne proizvode, mogu dobiti sve esencijalne nutrijente za pravilan razvoj iz biljnih izvora.

Mnoga djeca othranjena na "tradicionalnoj" prehrani punoj kolesterola i rafiniranih masnoća pokazuju simptome srčanih bolesti, najčešćeg uzroka smrti odraslih, već pri polasku u prvi razred. Jedna epidemiološka studija otkrila je znatne količine kolesterola i masti u arterijama kod većine djece mlađe od pet godina. Djeca koja se hrane kao vegani mogu se zaštititi od ovakvog stanja. Za njih je mnogo manje vjerojatno da će u djetinjstvu oboljeti od bolesti kao što su astma, anemija uzrokovana manjkom željeza te dijabetes, i manje su podložna infekcijama uha i kolikama.

Veganski način prehrane ima i drugih prednosti. Veganska prehrana štiti djecu od pesticida, hormona i antibiotika kojima se hrane životinje u velikim količinama, a najveća koncentracija je u masnim tkivima i mlijeku. Nutricionisti i liječnici znaju da su biljni proizvodi dobar izvor bjelančevina, željeza, kalcija i vitamina jer se mogu vrlo lako apsorbirati i ne sadrže masnoće koje se lijepe za stjenke arterija.

Bjelančevine

Suprotno općem mišljenju, prava briga oko bjelančevina trebala bi se voditi o tome dajemo li ih našoj djeci previše, a ne premalo. Nutricionistički biokemičar dr. T. Colin Campbel dokazao je da prevelik unos životinjskih bjelančevina potiče razvoj tumora i većina ljudi čija se prehrana temelji na mesu, konzumira tri do 10 puta više bjelančevina nego ih tijelo treba! Djeca mogu dobiti sve potrebne bjelančevine iz cjelovitih žitarica u obliku npr. pahuljica, smeđe riže i tjestenine; iz oraha i sjemenki u obliku npr. maslaca od kikirikija i iz mahunarki u obliku npr. tofua, jela od graha i slično.

Željezo

Malo roditelja zna da neka djeca krvare poslije pijenja kravljeg mlijeka. To povećava rizik od oboljenja anemijom uzrokovanom pomanjkanjem željeza jer krv koju gube sadrži željezo. Djeca mlađa od jedne godine, a koja se hrane na majčinim prsima, dobivaju dovoljne količine željeza iz majčinog mlijeka. Djeca koja ne sisaju trebala bi se hraniti proizvodima na bazi sojinog mlijeka s dodatkom željeza, kako bi se smanjio rizik od unutarnjeg krvarenja. Namirnice bogate željezom kao što su npr. grožđice, bademi, sušene breskve i obogaćene cjelovite žitarice, mogu zadovoljiti potrebe djece od 12 mjeseci i starijih. Vitamin C pomaže tijelu pri apsorpciji željeza, pa je hrana bogata i jednim i drugim, poput zelenog lisnatog povrća, posebno dragocjena.

Kalcij

Previše bjelančevina, kao što su one iz mliječnih proizvoda, zapravo uzrokuje gubitak kalcija iz tijela. U zemljama u kojima je nizak unos kalcija, ali i vrlo nizak unos bjelančevina, osteoporoza gotovo da i ne postoji. Namirnice poput kukuruznog kruha, brokule, tofua, suhih smokvi, graha, obogaćenog soka naranče i sojinog mlijeka odlični su izvori kalcija. Kao i kod željeza, vitamin C pomaže pri učinkovitijoj apsorpciji kalcija.

Vitamin D

Vitamin D nije pravi "vitamin", nego hormon koji naše tijelo proizvodi kad kožu izlažemo suncu. Kravlje mlijeko ne sadrži prirodno vitamin D, nego je dodan kasnije. Sojino mlijeko obogaćeno vitaminom D osigurava ovaj nutrijent, ali bez dodatnih životinjskih masti. Dijete koje provede najmanje 15 minuta svaki dan igrajući se na suncu, s otkrivenim rukama i licem, dobit će dovoljnu količinu vitamina D.

Vitamin B12

Ovaj esencijalni vitamin nekad se prirodno javljao na površini krumpira i korjenastog povrća, ali odmak od korištenja prirodnog vrtlarstva uzrokovao je njegov nestanak iz tla. Bilo koji komercijalno dostupan multivitamin osigurat će vašem djetetu dovoljnu količinu vitamina B-12, a možemo ga naći i u mnogim obogaćenim namirnicama poput pahuljica, biljnog mlijeka i slično.

Opasnosti od mliječnih proizvoda

Djeca ne trebaju mliječne proizvode da bi izrasla jaka i zdrava. Upravitelj pedijatrije na Sveučilištu John Hopkins, dr. Frank Oski, tvrdi: "Ne postoji razlog za pijenje kravljeg mlijeka, bilo kad. Ono je namijenjeno za telad, a ne za ljude. Trebali bi ga prestati piti danas, ovog trenutka!". Dr. Benjamin Spock slaže se da je mlijeko idealna hrana za kravlju djecu, ali može biti opasno za ljudsku: "Želim poručiti roditeljima da kravlje mlijeko definitivno šteti nekoj djeci. Uzrokuje alergije, probavne smetnje i pridonosi razvoju nekih oblika dječjeg dijabetesa."

Američka Akademija pedijatrije preporučuje da se djeca mlađa od jedne godine ne smiju uopće hraniti kravljim mlijekom. Mliječni proizvodi vodeći su uzročnici alergije na hranu. Mnogi postaju netolerantni prema laktozi poslije četvrte godine. Svi sisavci pa tako i ljudi pri odrastanju prirodno gube sposobnost probave mlijeka. Ljudi tjeraju tijelo da bude sposobno za probavu stalnim unošenjem životinjskog mlijeka.

Za mlijeko se sumnja da potiče dječji dijabetes, bolest koja uzrokuje sljepoću i ima mnoge ozbiljne posljedice. Tijela neke djece vide bjelančevine iz kravljeg mlijeka kao strano tijelo i proizvode velike količine antitijela kako bi se borila protiv ''uljeza''. Ta antitijela uništavaju i stanice koje proizvode inzulin u pankreasu, što dovodi do dijabetesa.

Trudnoća

Veganska prehrana u trudnoći vrlo pozitivno djeluje na majku i dijete. Naravno, u trudnoći bez obzira na vrstu prehrane treba posebno paziti da je prehrana zdrava i uravnotežena i veganstvo ne smije biti izlika za rigorozne dijete u kojima nedostaju osnovne namirnice. Važno je zapamtiti da će raznovrsna, cjelovita veganska prehrana priskrbiti sve hranjive tvari koje zdravo tijelo traži u toku trudnoće, dojenja, djetinjstva, kroz pubertet pa sve do odrasle dobi.

Nekoliko istraživanja pokazalo je da žene vegani tipično imaju zdrave trudnoće i da su njihova djeca napredna. Tisuće zdrave djece odgojene su na veganskoj prehrani i mogu očekivati natprosječno zdravlje u odrasloj dobi.

Tekst: preuzeto s www.prijatelji-zivotinja.hr

Foto: Profimedia