Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIJETE NIKAKO NEĆE PROGUTATI LIJEK: Evo kako ga možete 'nagovoriti'

Osim što je bolest muka sama po sebi, tek ako dijete ne želi uzeti lijek, pred vama je totalni pakao. Jer, kako nagovoriti dijete da proguta sirup ako ono to uporno odbija

 shutterstock_1052651777.jpg Izvor: Shutterstock

Vi znate da vaše dijete treba uzeti lijek, pa pedijatar je prepisao kuru antibiotika od sedam dana, I to tri puta dnevno, svakih osam sati. A vi ste već ‘pali’ na prvome davanju. Dijete jednostavno ni uz kakvo nagovaranje ne želi progutati sirup koji bi mu riješio gnojnu upalu grla u nekoliko dana. Djetetu nije jasno da će mu od lijeka biti bolje, ono je samo svjesno ‘odvratnog’ okusa sirupa koji mu nudite.

Kako da davanje lijeka ipak bude jednostavnije i na kraju uspješnije?

Naravno uvijek možete posegnuti za nekim slatkim sokom, čajem, šećerom ili hranom koju pomiješate s lijekom i tako pokušate, ali ne smiju se svi lijekovi na taj način miješati i svakako treba pripaziti da dijete popije ili pojede svu količinu 'pripravka' s lijekom.

Svakako uvijek slijedite upute koje stoje u pakiranju lijeka o doziranju i načinu uzimanja, a onda se poslužite nekim od ovih trikova roditelja:

1. Pomiješajte lijek s nečim drugim
Ovo svi prvo probaju jer je to logičan izbor budući da djeci u principu ne odgovara gorkasti okus lijekova. Mogu funkcionirati šećer, med, sok, čaj, jogurt, puding, mlijeko, ali svakako prije nego što to činite posavjetujte se s liječnikom za svaki pojedini lijek. Uvijek pripazite da dijete popije ili pojede sve što ste mu pripremili kako bi uzelo potrebnu dozu lijeka.

2. Promijenite pakiranje lijeka
Umjesto da miješate lijek pred djecom s nečim drugim, promijenite mu izgled. 

3. Neka sami uzmu lijek
Nekad djeca vole imati stvari pod kontrolom. Kad ste uporni ili vršite pritisak, dijete možda zbog toga ne želi surađivati. Pokušajte mu staviti lijek u špricu, kažite da je to poseban sokić i dajte da ga samo posiše.

4. Pokušajte s drugim brandom
Već ste primijetili da paracetamol možete kupiti od različitih proizvođača. Ako neki dijete baš ne želi uzeti, možda će neki drugi brand imati bolji okus i više uspjeha.

5. Mito i korupcija
Možda to neće biti vaš način, ali ako drugačije ne ide, onda možda mala nagrada može učiniti čuda. Pokušajte izbjeći da vam to postane uobičajena metoda nagovaranja, već koristite samo kao krajnje rješenje. Kolačić, čokolada, bombon ili palačinke mogu biti odličan motivator.

6. Nastavite se truditi
Kako vaše dijete raste, tako ćete primijetiti da neke bitke više neće biti tako teške. Dijete koje, zadnji put kad ste mu davali sirup, nije željelo uzeti lijek na špricu, a sada, kad je ponovno bolesno, možda neće raditi problem oko šprice. Možda mu niti okus više neće biti odbojan i zato uvijek iznova krenite ‘pod normalno’ objasniti kako treba uzeti lijek da bi mu bilo bolje i ponudite lijek kako bi se trebao konzumirati, a tek nakon što naiđete na odbijanje, iskoristite sve trikove.

Ono što ne biste trebali raditi!

Nikako nemojte stisnuti djetetu nos da bi ono otvorilo usta, i potom mu brzo izliti lijek u grlo. Osim što ćete kod djeteta stvoriti još jači otpor, ono se može i zagrcnuti, a ponekad i izbaciti sadržaj iz želuca.

Ako djetetu lijek dajete plastičnom špricom, nemojte ga istiskivati izravno u grlo. Istiskujte ga sa strane prema unutrašnjoj površini obraza, a prilikom davanja lijeka pokušajte izbjeći dodir s osjetljivim dijelovima usne šupljine (nadražaj nepca i zadnjih dijelova jezika žlicom izaziva nagon za povraćanjem).

Možda će vas zanimati

Najnovije