Jednostavni šećeri znatno smanjuju reaktivnost bijelih krvnih stanica, zaslužnih za snažan imunitet, i to do čak četiri sata nakon konzumacije. Dakle, ako prečesto posežete za slatkim zalogajima, veće su šanse da obolite od gripe ili se prehladite. Dakle, poznati narodni recept protiv grlobolje – preprženi šećer na mlijeku –  ne drži vodu i treba ga izbjegavati. No, kada govorimo o šećerima, moramo znati da postoje šećeri i “šećeri”, odnosno ugljikohidrati koje dijelimo na složene (škrob, vlakna, izvori su integralne žitarice, povrće) i jednostavne ugljikohidrate (mlijeko, voće). Šećeri koji nas najviše zabrinjavaju su oni koji se dodaju u razne prehrambene proizvode, to su oni na koje prvenstveno treba upozoravati te ih izbjegavati.

Šećer iz prehrane ne možemo u potpunosti izbaciti, niti se to preporučuje. To bi značilo da nećemo okusiti nikakvo voće, niti žitarice ili škrobno povrće, već samo mesne, mliječne proizvode i jaja, lisnato zeleno povrće i orašaste plodove, što ne spada u kategoriju uravnotežene prehrane koja nam je potrebna.

Iako je med zdrava namirnica, obilno zaslađivanje čaja tijekom viroza i prehlada također može imati kontra efekt. Čaju i drugim napicima radije dodajte, savjetuju stručnjaci, propolis, cvjetni prah i matičnu mliječ. U vrijeme viroza izbjegavajte i banane, bijeli kruh i peciva, tjesteninu, mlijeko i većinu mliječnih proizvoda (jer povećavaju stvaranje sluzi), kao i suncokretovo, sojino i biljno ulje jer stimuliraju upalne procese.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia