Određene vrste ribe dobri su izvori omega-3 masnih kiselina (posebno DHA i EPA), za koje stručnjaci vjeruju da su važne za razvoj mozga i vida u bebe. Hladnovodna riba, poznata i kao masna riba, sadrži najveće količine omega-3.
Tako što ćete redovito unositi dovoljno omega-3 masnih kiselina, vaše će organizam pohranjivati omega-3 i osigurati da u tijelu imate odgovarajuću razinu kada zatrudnite.

Općenito, bolje je ako hranjive tvari dobivate iz hrane, na taj ćete način istovremeno imati koristi i od ostaih nutrijenata koji se nalaze u hrani. Prehrambene smjernice iz 2015. preporučuju da trudnice konzumiraju 220 do 340 grama raznih morskih plodova tjedno. Ova količina osigurava oko 250 mg omega-3 masnih kiselina.

Ako umjesto toga želite isprobati suplemente, trebali biste znati da je nekoliko studija pokazalo male prednosti u kognitivnom razvoju djeteta kod trudnica ili dojilja koje su ih uzimale, ali većina nije pokazala značajnu korist od ovih proizvoda.

Dodatke omega-3 možete pronaći u tekućem, mekom obliku za žvakanje i u obliku gela, a nekima je dodana i aroma kako bi prikrila okus ribe. Omega-3 suplementi ne sadrže živu. Mnogi sadrže riblje ulje, ali živa se ne pohranjuje u masnom tkivu, pa je nema ni u ulju.
Ostali dodaci omega-3 masnim kiselinama dobivaju se iz algi, a ne iz ribe. Ovi suplementi nemaju živu i riblji okus, a prikladni su čak i za vegetarijance.

Želite li ipak isprobati omega-3 pripravke, izaberite proizvod koji sadrži pročišćeno ulje jer se tako eliminiraju toksini, poput PCB-a (Poliklorirani bifenili).

Napomena: Neke se žene opredjeljuju za ulje od jetre bakalara kao glavnom izvoru omega-3. Ako se odlučite za to ulje, provjerite deklaraciju i pazite da ne prekoračite preporučenu dozu vitamina A. (Vitamin A može biti otrovan u visokim dozama.)