Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijete ide u jaslice i vrtić, i često je bolesno! Može li se išta učiniti da se prekine taj krug?

Vaše dijete ide u jaslice i svako je malo bolesno, a vi ne znate kako da tome stati na kraj. Taman preboli jednu virozu, a već se hvatate u koštac s drugom. Evo kako možete barem malčice olakšati svome mališanu

 obolijevanje u vrtiću

Dijeljenje bakterija i virusa jedna je od stvarnosti jaslica i vrtića. Zapravo, gdje god su djeca u interakciji, postoji povećan rizik da se i razbole. Kako malena djeca teško prihvaćaju i razumiju pojam ‘društveno distanciranje’, često vrlo blizu jedno drugome. Sluz, slina i kontakt ručicama primarni su načini širenja mikroorganizama.

I, u konačnici, tu je sve što je potrebno da se jedno dijete u grupi razboli, a ubrzo potom i ostala djeca imaju iste simptome.

Čini se da su neki mališani posebno osjetljivi: čim prebole jednu bolest, opet se razbole. Osim što se mališan osjeća jadno, to se može činiti vrlo nepravedno prema roditeljima koji smatraju da čine sve što mogu da bi svoje dijete održali zdravim.

Uobičajeno je da inače zdrava djeca u prvih nekoliko godina života imaju do 12 bolesti godišnje, što virusnih, što bakterijskih.

No ne brinite, možete poraditi na djetetovu imunitetu, ali nastojte biti realni o tome što je pod vašom kontrolom, a što nije.

Kako pomoći jačanju imuniteta svoga djeteta?

Dojite dok možete. Čak i ako dojite samo ujutro i navečer, bilo koja količina majčinog mlijeka bit će korisna za vaše dijete i za vaše zdravlje.

Ponudite svom djetetu zdravu i raznovrsnu prehranu. Svježe voće i povrće, meso i piletina, mlijeko i mliječna hrana te neki ugljikohidrati, a posebno vitamini i minerali pomažu održavanju dobrog zdravlja i snažne imunološke funkcije.

U prehranu uključite omega-kiseline iz ribe, sjemenki i kvalitetnih žitarica. Omega-3 masne kiseline, sadržane u ovoj i drugim namirnicama, pomoći će jačanju imunološke funkcije organizma.

Naučite svoje dijete da redovito pere ruke, i kod kuće i u vrtiću.

Držite dijete kod kuće ako pokazuje ikakve simptome neke viroze. Svi imamo odgovornost kloniti se drugih ako postoji rizik da bismo ih mogli zaraziti.

Kvalitetan san je jamstvo dobrog imuniteta pa se potrudite da vaše dijete dovoljno spava za svoju dob.

Neka dijete ne boravi u zadimljenim prostorijama. Ako vi ili partner pušite, pušite dalje od djeteta i nikada u istoj prostoriji u kojoj boravi.

Pokušajte svesti djetetov stres na minimum. Djeca se najbolje snalaze u sigurnim, prilično predvidljivim i stabilnim okruženjima.

Pobrinite se da dijete ima dovoljno prilika da ostane aktivno. Vježbanje i kretanje pomoći će njegovu tijelu da bude otpornije.

A što je s prevencijom?

  1. Naučite dijete da ručicama ne dodiruje lice, nos i očiju jer je to način kako se mikroorganizmi prenose s prstića na sluznicu.
  2. Pokažite svom djetetu kako se koriste maramice pa mu objasnite da ih obavezno nakon svakog korištenja baci u smeće i opere ruke.
  3. Ako je dijete prehlađeno, češće mijenjajte posteljinu jer mokra sluznica često sadrži viruse i bakterije koji mogu prouzročiti unakrsnu infekciju.
  4. Neka liječnik provjeri razinu željeza u krvi vašeg mališana jer ponekad anemija može utjecati na djetetov imunitet.
  5. Pazite i na svoje zdravlje. Hranite se zdravo i raznovrsno, pijte puno vode, dovoljno spavajte i te nastojte redovito vježbati.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije