Što mislite o tome da vaše 3-godišnje dijete u vrtiću tijekom popodnevnog odmora spava na otvorenome, odnosno na trijemu ili u dvorištu vrtića? Da, postoje vrtići u svijetu kojima je takav odmor djece uobičajena praksa. Jedan od tih vrtića zove se Little Learners (Mali naučnici) i nalazi se u Perthu u Australiji.

No nije samo osebujan po tome što djeca spavaju na otvorenome, nego ondje djeca uče kako živjeti i preživjeti u skladu s prirodom, a njihove su igračke alati za obrađivanje zemlje, drveta, promatranje prirode.

U ovome se vrtiću potiče djecu u dobi od dvije do pet godina da tijekom cijele godine spavaju vani (ako ne pada kiša a temperatura nije ispod 16 stupnjeva i ne prelazi 31).

Naravno, ova aktivnost nije obavezna, i djeci i roditeljima dan je izbor žele li to prihvatiti, nakon što su roditeljima objašnjeni svi benefiti spavanja na svježem zraku.

Spavanje na otvorenom nije novi koncept, neki dječji vrtići u Australiji rade već unatrag dva desetljeća, a u europskim zemljama, poput Danske uobičajena je praksa da bebe spavaju vani u dječjim kolicima, čak i kada je temperatura ispod nule.

Recimo, u Rusiji su još u 50-im godinama 20. stoljeća djeca u vrtićima spavala na otvorenome, a ruski su znanstvenici već tada u svojim studijama objašnjavali koje su dobrobiti za dječji imunološki sustav odmor i boravak na svježem zraku, i to bez obzira na niske temperature u tom kraju svijeta.

Na web stranici ovoga vrtića pedagozi objašnjavaju kako su brojni znanstvenici ukazali na prednosti koje djeca imaju od vremena provedenoga na otvorenome, što uključuje i spavanje, fazu u kojoj se tijelo najviše obnavlja. Primijećen je bolji kognitivan razvoj djece, bolji razvoj kostiju i mišića, a djeca, koja se druže na otvorenome, bolje im se razvijaju socijalne vještine, interakcija na svježem zraku utječe na njihov emotivni razvoj, a njihov je imunitet puno jači nego kod vršnjaka koji više vremena provode u zatvorenim prostorima. Sve to uključuje i tjelesen i sjedilačke aktivnosti kao što je spavanje na otvorenome.

U Little Learners vrtiću stručni djelatnici tvrde kako imaju vrlo nisku stopu pobolijevanja djece od sezonskih prehlada i virusa, a taj uspjeh pripisuju baš spavanju na otvorenome. Nije tako teško zaključiti zbog čega, zar ne? Djeca koja borave i spavaju vani manje su izložena klima-uređajuma, koji utječu na sluznicu nosa i isušuju je, a u zetvorenim se prostorima virusi i bakterije brže šire.

Djeca na svježem zraku bolje spavaju, a nakon takvog dubokog sna su odmornija (pripisat ćemo tome i veću dostupnost kisika tijekom spavanja), što rezultira boljom kognitivnom pažnjom, budnošću i sviješću.

Sigurnost na prvome mjestu

No nemojte misliti da odgajatelji u ovome vrtiću samo djeci pobacaju madrace i deke i spreme ih na poslijepodnevni odmor. Ako je temperatura niža od 16 stupnjeva ili viša od 30, djeca spavaju u zatvorenome. Ako blago kiši, spavaju pod ceradama, a u slučaju jake kiše ulaze u prostorije na odmor.  Bez obzira na procjenu UV zračenja, uvijek spavaju u hladu sa šeširima, a u danima jačeg zračenja koriste zaštitu od sunca.

Biste li voljeli da ovakvi vrtići postoje u Hrvatskoj?

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Facebook