Postoji nekoliko oblika i vrsta terapija za respiratorne bolesti, ali sve imaju jasan cilj - omogućiti prohodnost dišnih puteva. Jedna od tehnika za oslobađanje sekreta iz dišnih puteva je položajna ili posturalna drenaža uz vibraciju i perkusiju (lupkanje).

Metode čišćenja dišnih putova često se koriste zajedno s drugim terapijama, prije svega inhaliranjem i antibioticima, ako ih liječnik prepiše. U ovome slučaju posturalnu drenažu primjenjujte nakon inhaliranja, a prije uzimanja terapije antibiotika.

Posturalna drenaža temelji se na djelovanju gravitacije u kombinaciji s različitim položajima tijela kako bi se omogućilo kretanje sekreta iz pluća u grlo te njegovo izbacivanje.

Kako pravilno izvesti posturalnu drenažu?

Ako je dijete starije, koristite jastuk, a ako je riječ o bebi, drenažu obavljajte u svome krilu. Neka se dijete u svakom položaju zadrži deset minuta. Također, starija deca tijekom drenaže mogu koristiti tehniku dubokog disanja.

Za gornji dio pluća - lupkanje straga

Dijete treba biti nagnuto naprijed od kutem od 30 stupnjeva. Bebu okrenite licem prema sebi i naslonite je na svoje grudi. Sjednite i nagnite se unatrag.
Ako je beba starija, možete je posjesti sebi u krilo i nagnuti je preko ruke.
Dlan oblikujte konkavno, tj. blago ga zakrivite kao žlicu, i tako namještenim dlanom blago lupkajte dijete između lopatica i ključne kosti, izbjegavajući kralježnicu. Starije dijete možete postaviti na jastuk, blago ga prednim dijelom naslonivši na njega.

Za gornji dio pluća - lupkanje sprijeda

Dijete treba biti nagnuto prema natrag, pod kutom od 30 stupnjeva. Konkavno oblikovanom šakom lupkajte dijete u predjelu grudi, između bradavica i ključne kosti.

Za donji dio pluća - bočni položaj

Ako je riječ o bebi, postavite je u svoje krilo, bočno. Ako je riječ o starijem djetetu, ispod donje strane tijela postavite jastuk kako bi gornji dio nagnut prema dolje pod kutom od 30 stupnjeva. Konkavno oblikovanom šakom lupkajte dijete ispod pazuha i s leve i s desne strane.

Za donji dio pluća - lupkanje straga

Bebu postavite potrbuške, na svoja koljena tako da joj gornji dio tela bude malo nagnut prema dolje. Konkavno oblikovanim dlanom lupkajte je u predjelu donjeg dijela rebara i ispod pazuha i s lijeve i s desne strane. Starije dijete polegnite na trbuh, a dok ga lupkate, neka mu ispod trbuha bude jastuk tako da mu gornji dio tijela ‘pada’ pod kutom od 30 stupnjeva.

Za donji dio pluća - lupkanje sprijeda

Bebu postavite da leži na leđima na vašim koljenima. Koljena blago ispružite kako bi beba bila nagnuta malo prema dolje. Zaobljenim dlanom lupkajte bebu u predjelu bradavica i odmah ispod njih. Starijem djetetu pod leđa stavite jastuk kako bi gornji dio tijela bio nagnut prema dolje.

Kako biste dobili potpunu sliku, možete pogledati i sljedeći video: