Tijekom prve godine života bebe jako brzo napreduju, a kako se bliži prvi rođendan, već ste potpuno svjesni da je u vašem životu nova osoba koja ima potrebu da puno puta bude po njezinu i koja počinje ispitivati granice dopuštenog i nedopuštenoga.

Beba je budna nekoliko sati tijekom dana. Uobičajeno vrijeme buđenja je između 5-6 sati ujutro, zatim slijedi jutarnji san oko 9-10 sati, a otom još jedno popodnevno spavanje oko 14 sati.

Ako je preumorna, budite sigurni da će vam to pokazati plačem, mrzovoljom i nezadovoljstvom mrzovoljna.

Iako se u ovoj dobi već vidi iskazivanje vlastite volje pa će dijete ponekad odbijati spavanje, budite ustrajni u tome da je umirite i uspavate jer joj je san prijekopotreban za rast i razvoj.

Sada ste ušli u zonu njezine volje pa je nikako ne možete natjerati da zaspi, na vama je da je utješite, pomazite, a spavanje je samo na njoj.

Hranjenje

U razdoblju  od 9 do 12 mjeseci dijete prolazi nekoliko razvojnih skokova, bit će često gladno pa će zahtjevati hranjenje kako bi namirilo svoje potrebe. Nakon izrazite potrebe za hranom, može uslijediti razdoblje u kojima želi više spavati.

Tri savjeta za hranjenje bebe od 9 do 12 mjeseci

1. Ograničite vrijeme obroka na 20-ak minuta. Nakon tog vremena, bebe gube interes, a obroci nikada ne bi smjeli biti bojno polje.

2. Vodite računa o tome da u ovoj dobi dijete počinje doživljavati različite okuse, a hranjenje nije isključivo mlijeko. Važno je da beba razvije vlastite prehrambene navike i obrasce koje nitko drugi, pa ni vi nećete kontrolirati.

3. Pročitajte deklaracije na namirnicama i doznajte što beba jede. Nitko neće brinuti o prehrani vaše bebe kao vi.

Spavanje

Sa 9-12 mjeseci bebama su potrebna barem dva dnevna spavanja i mogu prespavati cijelu noć bez hranjenja. Nadajmo se da to znači da ćete i vi više spavati, ali možda i ne.

Bebe koje su navikle zaspati uz pomoć roditelja ne uče vještine potrebne za samouspavljivanje. Hranjenje, ljuljanje, maženje, zajedničko spavanje ili čak spavanje u automobilu može biti iscrljujuće. Iscrpljenost roditelja najčešće je motivator za promjene.

Tri savjeta za spavanje bebe od 9 do 12 mjeseci

1. Budite točni i dosljedni s bebinom rutinom odlaska na spavanje. Prođite kroz istu rutinu umirivanja djeteta svaki put kad hahranite i presvučete.

2. Nježno joj recite ‘idemo spavati’ kad je namjestite u krevetić. Izgovorene riječi pomažu bebi da shvati što treba učiniti.

3. Ne koristite jastuk u dječjem krevetiću. Jastuci nisu sigurni sve dok se dijete ne premjesti u krevet.

Ponašanje

U ovoj fazi očekujte puno puzanja i pokušaja da se dijete osloni na vlastite noge. Uvjerite se da su stolovi, televizori i namještaj sigurni i da mu ne prijeti nikakva opasnost. Koristite dječju ogradicu da osigurate vrata i ograničite pristup mjestima na koja ne želite da beba ide.

Tri savjeta za kako se ponašati s bebom1 od 9 do 12 mjeseci

1. Ako vam je potreban odmor, odvojite se nakratko od djeteta. Prepoznajte vlastite granice kada je u pitanju njihov plač i zahtjevi. Važno je i da pazite na sebe.

2. Ne očekujte previše od bebe kad je umorna. Koncentrirajte se samo na osnove i usredotočite na to da je na vrijeme stavite na spavanje.

3. Prilagodite svoj dom djetetu. Proći će godine prije nego što će vaše dijete naučiti paziti na sebe i na stvari koje ga okružuju. Uštedite energiju tako što ćete skloniti sve opasne predmete.

Važno!

Isplanirajte bebin prvi rođendan. No zapamtite kome je ova proslava namijenjena i kako djeca te dobi zapravi ni ne znaju važnost tog događaja. Važno je da taj dan obilježite na način da djetetu ostanu fotografije kao uspomena.

Svaki dan perite zube svojoj bebi. Mliječni zubi skloni su truljenju pa je važno očistiti te male biserčiće. Nemojte koristiti pastu za zube s fluoridom - meka krpica ili dječja četkica za zube s vodom su sasvim dovoljno.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock