Njega novorođenčeta, osim redovitog prematanja, hranjenja, njege pupka i intimnog područja, odnosi se i na čišćenje nosića. Ako joj je začepljen nosić, beba postaje nemirna i plačljiva, ne može dobro spavati, kod sisanja se pojavljuju problemi jer se ne može dovoljno nahraniti budući da joj je disanje onemogućeno.

Naime, kod novorođenčadi, do 6. mjeseca njihova života, glasnice su postavljene nešto više nego kod odraslih, što im omogućuje da lakše dišu dok sisaju. No kada se nosić začepi, beba ne može disati na usta.

Uzroci začepljenja nosića mogu biti razni, kao što su nagle promjene vremenskih prilika, alergeni u zrak, suh zrak zbog centralnog grijanja…

Ako je uzrok začepljenom nosu prehlada, i to stanje potraje, dijete zbog slabijeg apetita može izgubiti i na težini, što smanjuje otpornost organizma i potiče širenje infekcije. Higijenom i čišćenjem dječjeg preveniramo daljnje infekcije grla, uha i ostale komplikacije koje mogu nastati uslijed dugotrajne začepljenosti nosića

Kako djetetu očistiti nos?

Prije izvlačenja sekreta dijete polegnite, a glavu mu postavite malo niže od razine tijela kako bi sprej ili fiziološka otopina dosegnuli sinusno ušće u nosu. Tako će se otvoriti i sinusno ušće, a sekret će iz sinusa prijeći u nosni hodnik te smanjiti pritisak i nelagodu u glavi djeteta.

Nosić natopite fiziološkom otopinom, možete koristiti injekcije koju nabavite u ljekarni, ili sprejem (neka vam pedijatar preporuči koji je pogodan za bebu). Ako koristite fiziološku otopinu, nakon upotrebe je ne ostavljajte otvorenu, a injekciju prije svakog korištenja dezinficirajte. Na taj ćete način onemogućiti razvoj bakterija i spriječiti daljnju infekciju.

Jednu nosnicu začepite, a iz druge izvlačite sekret, a potom isto ponovite i s drugom nosnicom.

Potražite pomoć jer je lakše ako postupak izvode dvije osobe, jedna koja pridržava dijete i druga koja čisti nosić.

Nikako ne pretjerujte s čišćenjem nosića aspiratorom jer može doći do ozljede sluznice. Nađe li se u aspiratoru malo sukrvice, odmah prestanite i ne koristite ga nekoliko sljedećih dana.

Kapi za nos koristite samo uz liječničku preporuku.

Tijekom sezone grijanja, redovito koristite ovlaživač zraka, posebno u prostoriji u kojoj dijete spava.