Prvih mjeseci života vaša beba je samo na mlijeku, a znamo da je majčino mlijeko dostatno za svaku njezinu potrebu. No kako raste, i djetetova su potraživanja za različitim nutrijentima veća te kada dođe do dobi od 6 mjeseci, sigurno ćete biti u situaciji da razmišljate o početku dohrane.

Iako na tržištu ima veliki izbor gotovih kašica, mame uživaju u tome da svome najdražem biću pripremaju obroke, za koje su sigurne da su od provjerenih namirnica, bez ikakvih konzervansa i svježe pripremljeni.

maris i mama

Jelena Primorac Bebić je jedna od mama koja uživa u tome da svojoj 8-mjesečnoj kćerki Maris priprema domaće, fine kašice. Ova 32-godišnja mama, čim je doznala da je trudna, počela je istraživati koji bi bio najbolji način prehrane za njezino dijete, a kada je počela uvoditi Maris dohranu, otvorila je i profil na Instagramu.

Jelena je prije svega željela podijeliti svoje prokušane recepte za kašice i pomoći drugim mladim mamama riješiti dvojbe vezane uz dohranu malih beba pa tako na njezinom insta-profilu bebe_vole_papat7 možete pronaći od recepata do korisnih savjeta.

Postavili smo mami Jeleni neka najčešća pitanja o dohrani koja zanimaju većinu roditelja.

Kako ste počeli istraživati recepte za 'domaće' kašice?

Čim sam doznala da sam trudna, odmah sam počela istraživati način prehrane. Kako ja i moja obitelj preferiramo zdravu prehranu, nije bilo dvojbe kako ću i s Maris. Sve sam usmjerila na nju, istraživala, proučavala i krenula kada je došlo vrijeme.

Koliko je bila stara Maris kada ste počeli uvoditi dohranu? Maris je krenula s krutom hranom s nepunih 6 mjeseci života, nisam htjela ništa uvoditi ranije, pedijatar je smatrao da nije bilo potrebe kretati ranije s dohranom.

View this post on Instagram

A post shared by Super team J&M ? (@bebe_vole_papat7)

Kada pripremate svojoj kćeri obroke, čime se vodite? Je li riječ o organskim sastojcima, ili? Sve što Maris uvodim od hrane je domaće i provjereno iz našega obiteljskoga vrta, prije svega povrće i voće. Naravno, ono što nije domaće, kratko prokuham prije upotrebe. Trudim se da Maris jede što više raznolikih namirnica: povrće, meso, žitarice i voće, takve su i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, da se prvo krene s uvođenjem povrća radi lakšeg prilagođavanja na neutralne okuse.

Kada uvesti žitarice u dohranu? Žitarice kreću od početka dohrane (6. mjeseca), a to su: zobene pahuljice, proso, amarant, palenta, pirov griz, pšenični griz...

Pripremate li kašice s majčinim mlijekom? Ne, kašice ne pripremam s majčinim mlijekom niti s adaptiranim mlijekom. Sve kašice pripremam na vodi, odnosno kuhaju se u vodi bez ikakvih dodataka soli isl. Ako beba odbija jesti pripremljenu kašicu ili u 24 h ne popije dovoljno mlijeka, tada se u kašice doda određena količina mlijeka kako bi zadovoljila unos koji je potreban bebi.

Kojim namirnicama preporučujete započeti dohranu bebe? Najbolje je početi povrćem, zbog samog okusa, da se beba navikne na takve okuse, pa onda krenuti s voćem, pošto voće samo po sebi ima slađi okus nego povrće. Krenuli smo s butternut tikvom i odlično ju je prihvatila, a zatim smo uveli batat, jabuke, suhe šljive, maslinovo ulje, bananu, ciklu (imamo domaću). Svaku namirnicu uvodimo po 3 dana u jutarnjim satima, zbog potencijalnih alergijskih reakcija.

Na što mame trebaju obratiti pozornost kod uvođenja novih namirnica u dohranu?

Kod uvođenja novih namirnica, obratite pozornost na to da je namirnica svježa i je li prilagođena uzrastu. Nekako sam se na to najviše fokusirala kod uvođenja, i pratite svoju bebu.

Kako spremiti kašicu za drugi dan? Može li se to uopće? Spremanje kašica za drugi dan ne preporučujem. Kašica može najviše biti u termosici nekoliko sati, 3 – 4 sata i preporučuje se da se u tome periodu i pojede.

Na svojoj Instagram stranici mama Jelena svakodnevno objavljuje recepte za kašice koje je Maris jela taj dan, a nama je otkrila kako pripremiti kašice koje njezina 8-mjesečna kćerkica jednostavno obožava.

Sastojci: 1 suha šljiva, 1 jabuka

kasica od suhe šljive i jabuka

Kašica od suhe šljive i jabuke

Sastojci: 1 suha šljiva, 1 jabuka Priprema: Suhu šljivu ostavite preko noći u vodi da dodatno omekša. Jabuku ogulite i očistite, stavite da se kuha dok ne omekša (ako je domaća, ne treba je kuhati). Nakon kuhanja, sve sjedinite i u blender ili ispasirajte vilicom. Sastojke prilagodite uzrastu. Idealno vrijeme uvođenja 6+ mjeseci života.

Kašica od avokada, kruške i palenteSastojci: ¼ avokada, 1 kruška, ¼ palente

kašica od avokada i kruške

Kašica od avokada, kruške i palente

Kašica od avokada, kruške i palenteSastojci: ¼ avokada, 1 kruška, ¼ palente Priprema: Avokado prepolovite i izvadite mekane dijelove. Krušku ogulite i očistite, prokuhajte (ako je domaća, ne treba kuhati). Palentu kuhajte na uobičajan način, omjera 1:2 (1 šalica vode i 2 žlice palente). Nakon kuhanja, sve sjedinite u blenderu ili ispasirajte vilicom. Sastojke prilagodite uzrastu. Idealno vrijeme uvođenja 6 - 7+ mjeseci života.

Kašica od zobenih pahuljica, cikle i kruške

Sastojci: zobene pahuljice, 2-3 komada cikle, 1 kruška

kašica od cikle
Sastojci: zobene pahuljice, 2-3 komada cikle, 1 kruškaPriprema: Zobene pahuljice ostavite u vodi prije pripreme, kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Ciklu, ako je zamrznuta, samo nekoliko minuta stavite u ključalu vodu (ako nije, onda kuhajte u kori oko 60 minuta). Krušku ogulite i očistite, stavite da se kuha dok ne omekša (ako je domaća, ne trebate kuhati). Nakon kuhanja, sve sjedinite u blenderu ili ispasirajte vilicom. Sastojke prilagoditi uzrastu. Idealno vrijeme uvođenja 7 – 8 mjeseci života.

Kašica od banane, jabuke i quinoeSastojci: 1 banana, ¼ quinoe, 1 jabuka

kašica od qinoe

Kašica od banane, jabuke i quinoe

Kašica od banane, jabuke i quinoeSastojci: 1 banana, ¼ quinoe, 1 jabuka Priprema: Jabuku ogulite i očistite, stavite da se kuha dok ne omekša (ako je domaća, ne treba je kuhati). Quinoa, ako je ekspandirana, samo je umiješajte u kašicu. Mi koristimo ekspandiranu jer ne gubi na djelovanju sastojaka. Nakon kuhanja, sve sjedinite u blenderi ili ispasirajte vilicom. Sastojke prilagodite uzrastu. Idealno vrijeme uvođenja 7 – 8 mjeseci života.

I, dobar tek, želi vam Maris!

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Privatni album