Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako sklopiti prijateljstva s drugim roditeljima, problem s kojim se suočavaju sramežljive mame

Sramežljivost kod djeca uzrokuje otežano uspostavljanje prijateljstva s vršnjacima i otežava razvoj socijalnih vještina, no što kada je roditelj taj koji je sramežljiv i teško se uklapa u razne grupe roditelja koje su nusprodukt ...

 mame pričaju

Onoga trenutka kada vaše dijete krene na put socijalizacije, a to su prvi jaslićki ili vrtićki dani, od roditelja se također očekuje da se druži s drugim rodteljima. Nekima to dolazi spontano, a neki roditelji, baš kao i djeca, teže ostvaruju socijalne kontakte i nikada se ne uspijevaju integrirati u neku od roditeljskih grupa.

Kroz ispovijest jedne mame, pokušali smo doznati koliki njoj problem u roditeljstvu predstavlja sramežljivost zbog koje ima otežanu komunikaciju s drugim mamama.

‘Bila sam ljubomorna na svog 3-godišnjaka, gledajući ga kako trčkara od prijatelja do prijatelja u parkiću. Činilo mi se kao da trpim to što moram biti u društvu ostalih mama samo da bi moj sin imao svoj društveni život’, opisala je jedna mama svoj problem sa sramežljivošću i povučenošću.

‘Cijeli život sramežljiva, čudila sam se onima koji su se družili s lakoćom’ ‘Kave s mamama u parkiću, izleti s drugim roditeljima i djecom, ugodno čavrljanje pred vrtićem… da sve te aktivnosti izazivaju mi grč u želucu. Nakon što sam postala mama, otkrila sam da baš usputno čavrljanje otvara vrata za ulazak u društvo ostalih mama, ali introvertnoj osobi, sramežljivoj mami poput mene, čavrljanja nisu tako jednostavna aktivnost’, objašnjava ova sramežljiva mama svoj problem.

‘Ponekad se pitam utječem li svojom sramežljivošću na socijalizaciju svog djeteta’ ‘Često se događa da sjedim sama na klupi u parkiću i pravim se da nešto prčkam po mobitelu samo da bih izbjegla kontakt s ostalim mamama. Kada idem pred starijeg sina u školu, sjedim u auto dovoljno dugo kako bih izbjegla razgovore u školskom dvorištu.

Dosad, iako imam 38 godina,  nisam pobijedila svoju sramežljivost i moram se pripremiti za bilo kakvu inerakciju s ljudima. Pitam se otežavam li svome djetetu ostvarivanje prijateljstava zato što nisam od onih mama koje će netko pozvati na druženje. Ne želim da ga zbog mene ne pozivaju na igranje’, priznaje ova mama.

Izazovi s kojima se susreću roditelji koji nemaju razvijene socijalne vještine! Kada vaše dijete ode na igru kod svojega vršnjaka, a vi ste pozvani na druženje! Vaše dijete tada razvija svoje socijalne vještine, ali osoba koja zapravo treba pomoć kod sklapanja novih poznanstava je upravo roditelj.

Vjerujte, sramežljive bi mame bile jako sretne da mogu lako sklapati prijateljstva. Mame, koje su ujedno prijateljice, mogu biti podrška jedna drugoj u različitim problemima koje nosi majčinstvo. Povučenije osobe, koje teško sklapaju prijateljstva, ne otkrivaju na prvu svoju osobnost, koja je često iznimno privlačna, a u površnim razgovorima nemaju prilike pokazati niti svoju duhovitost niti svoje kompetencije.

Stoga, sramežljivim su mamama grupe mama prijateljica zastrašujuće: zapravo, nisu mame zastrašujuće, nego grupna druženja jer bolje funkcioniraju u druženjima jedan-na-jedan gdje nakon nekog dužeg kontakta uspiju pokazati dio svoje osobnosti. Pomisao da ih promatra više od jednog para očiju ravna je najgoroj noćnoj mori.

Mame, koje se teško uklapaju u društvo drugih mama, stalno razmišljaju o tome što ostali misle o njima, i to im stvara dodatni pritisak. Budući da ne mogu kod upoznavanja pokazati neku člansku karticu kluba sramežljivih, preostaje im samo da se nadaju da ih ostali roditelji neće osuditi zbog njihove povučene prirode.  mame na kavi Pronalaženje tema za razgovor s prisutnim roditeljima i sudjelovanje u konverzaciji za mamu, koja se bori sa sramežljivošću, doista predstavlja problem.

Sramežljivost može biti prepreka opuštenom druženju s ostalim roditeljima, ali, izlažući se takvim situacijama, i najveći sramežljivci mogu steći dovoljnu razinu razvijenosti socijalnih vještina da bi funkcionirali u roditeljskim krugovima.

Ako se sramežljive mame bolje osjećaju u kontaktu jedan-na jedan, sigurno postoji u jaslićkoj, vrtićkoj grupi ili razredu barem jedna mama s kojom se, za početak, može razmijeniti osmijeh i pokoja informacija.

Ako vaše dijete uživa u igri sa svojim vršnjacima, iskoristite dječje igralište kao poligon za vježbanje vlastitih socijalnih vještina. Ako nemate uvijek spremne teme za razgovor, možete se samo smješkati, i to je socijalno prihvatljivo.

I, na kraju, ljepota roditeljstva je u tome što se kroz ljubav prema svojoj djeci i kroz brigu o njima i mi, kao roditelji, odgajamo i razvijamo. Roditeljstvo mijenja roditelje.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije