Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"KOLIKO SI IH IMALA PRIJE TATE?": 8 pitanja koja baš svaka tinejdžerica želi postaviti svojoj mami

Biti roditelj tinejdžera vrlo je izazovno. Kada djeca uđu u pubertet, većini roditelja čini se da ne mogu do njih uopće doprijeti pa treba iskoristiti svaki bogomdani trenutak kada je vaše veliko dijete dobre volje i želi razgovarati

 8 pitanja koja baš svaka tinejdžerica želi postaviti svojoj mami Izvor: Shutterstock

Tinejdžeri većinu vremena provode zatvoreni u svoje sobe i žele da ih ostavimo na miru. Ako i razgovaraju s nama, taj se razgovor najčešće svodi na teme vezane uz školu i njihovo slobodno vrijeme. Srećom, postoje neki trenuci u kojima će vaš tinejdžer biti spreman i na razgovor o problemima koji ga muče, o životu i izazovima koje stavlja pred svakog od nas. No, i u trenucima kada osjete zajedničku povezanost, možda će se bojati pitati stvari koje ih zanimaju, a koje su iznimno važne za njihovo odrastanje. Stručnjaci s portala Everything Mom sastavili su popis pitanja koja bi svaka tinejdžerica trebala postaviti svojoj mami. Pa, ako vas vaša kćer do sada to nije pitala, možda je vrijeme da sami započnete taj razgovor.

1. Jesi li imala puno partnera prije nego što si se udala za mog tatu?

Za pretpostaviti je da vaša tinejdžerica zna da ste prije nego što ste osnovali obitelji imali i druge partnere. No sasvim je prirodno da želi znati više detalja o tome kako ste odrastali, s kim ste se družili, koga ste voljeli, kamo ste izlazili...

2. Jesu li ti se ostvarili svi snovi?

Mladi imaju puno pitanja o onome što ih čeka u budućnosti, a većina mladih djevojaka želi znati kako je bilo njihovim mama u njihovim godinama, i kako su one donosile neke važne odluke. Vaša kći sigurno želi znati kakvi su bili vaši snovi kad ste vi bili njezinih godina i jeste li ih ostvarili.

3. Koja je najveća pogreška koju si napravila?

Većina mama mora biti svjesna toga da njihovu kćer tinejdžericu zanima gdje su sve one pogriješile dok su bile tinejdžerice. Nitko nije savršen, a vaša nesavršenost i vaše pogreške vašem su djetetu posebno intrigantne! Stručnjaci upozoravaju da je vaša kći svjesna toga da joj nećete priznati sve pogreške koje ste napravili te da je o nekima možda najbolje i ne govoriti, ali pretvarati se da ste savršeni nije dobro. Vaša najveća pogreška, koju ste napravili u djetinjstvu, mogla bi se sada pokazati dragocjenom poukom za vašu kćer.

4. Jesi li radila iste stvari kao ja?

Vremena su se promijenila i vaša je kći toga svjesna, no želi znati što ste sve radili prije nego što ste nju rodili. Možda će vaša tinejdžerica biti posebno znatiželjna oko toga koji su bili vaši interesi kada ste bili njezinih godina, s obzirom na to da je ova generacija djece fiksirana na digitalni svijet, što vjerojatno vi niste bili u mladosti.

 shutterstock_407850283.jpg
Većina mama mora biti svjesna toga da njihovu kćer tinejdžericu zanima gdje su sve one pogriješile dok su bile tinejdžerice
Izvor: Shutterstock

5. Što si uvijek htjela napraviti, a nisi, i zašto to nisi učinila?

Rijetki uspiju ostvariti baš sve svoje snove, i ako ste imali neki cilj ili želju koje niste uspjeli ostvariti, vašu će kćer sigurno zanimati o čemu se konkretno radi i zašto niste ispunili taj svoj san.

6. Koja je najveća nevolja u koju si se 'uvalila' kad si bila mojih godina?

Vaša je kći svjesna činjenice da ste i vi nekad bili tinejdžerica i kad god za to bude imala priliku, podsjetit će vas na to da ste i vi nekad bili mladi i nesavršeni. Jer, htjeli mi to priznati ili ne, svi se tinejdžeri ponekad 'uvale' u neke probleme. Vaša se kći možda boji pitati u čemu ste griješili jer je svjesna da vam nije drago dijeliti s njom te informacije. No to je dobra prilika da otvoreno pričate o problemima odrastanja i omogućite joj da nešto nauči iz vaših pogrešaka kako ih ne bi ponovila.

7. Postoji li neka obiteljska povijest bolesti za koju trebam znati?

Kako tinejdžeri sazrijevaju, svjesni su krhkosti svog zdravlja i žele znati koje vrste bolesti postoje u njihovoj obitelji. Vašu će tinejdžericu možda zanimati postoje li u obitelji genetske predispozicije za neke bolesti, kako bi mogla djelovati preventivno.

8. Koji bi savjet dala mlađoj sebi?

Posljednje, ali ne i najmanje važno, pitanje je od kojeg će vaša tinejdžerica imati najviše koristi ako joj na njega iskreno odgovorite. Morate biti svjesni toga da ste svojoj kćeri uzor i da ona od vas, budući da ste prošli sve što ona sada prolazi, očekuje korisne savjete. Jer, htjela ona to priznati ili ne, vaša vas kći obožava i neizmjerno se ugleda na vas. Ako biste svojoj mlađoj sebi mogli dati neki savjet, znate li što bi to bilo? Razmislite i podijelite to sa svojim djetetom.

Tekst: Ivana Kalogjera

Možda će vas zanimati

Najnovije