Djeca od roditelja mogu naslijediti mnoge tjelesne osobine, ali i bolesti. Uzimamo po dvije kopije svakog gena od svakog roditelja, a mutacije u određenim genima glavni su okidač za nasljedne bolesti. Prvi na ljestvici nasljednih bolesti svakako je kolesterol, tvrdi američki genetičar dr. Nazareth.

Kolesterol

"Jedna od 500 osoba ima genetsku mutaciju koja uzrokuje nasljednu srčanu bolest koja može uzrokovati prijevremeni srčani ili moždani udar", rekao je Nazareth, dodajući da se nesposobnost obitelji da regulira kolesterol nakuplja u krvnim žilama.

"Čak ni rigorozne dijete i vježbe ne pomažu, jer su geni ovdje učinili svoje", dodao je liječnik.

Rak dojke naslijedili smo od oca

I dok su za kolesterol možda kriva oba roditelja, vjerovali ili ne, rak dojke nasljeđujemo od oca. Naime, svaki čovjek se rađa s BRCA genima! i BRCA2 koji ne stvaraju zdravstvene probleme dok ne mutiraju. Žene koje naslijede mutaciju jednog ili oba ova gena od oca imaju veći rizik od razvoja raka dojke.

Liječnica je ustvrdila da ovi geni nisu opasni za zdravlje muškaraca jer je rak dojke među njima rijetka pojava, dok se to ne može reći za žene. 

Od majke gubimo kosu

Ako za gubitak kose krivite muški dio obitelji, upisujete pogrešnu adresu. Gen koji ima ključnu ulogu u ćelavosti nalazi se na X kromosomu koji muškarci uvijek nasljeđuju od majke, dok žene nasljeđuju isti gen od oba roditelja.

Dijabetes tipa 2

Dijabetes tipa 2 najčešće je uzrokovan neurednim načinom života, no istraživanja pokazuju da čak 6 posto mladih ima znakove ove bolesti, iako nisu vodili užurban život i redovito vježbali. I ovdje je problem genetska mutacija pa je to oblik dijabetesa koji treba na vrijeme prepoznati i koji se terapijom može kontrolirati godinama.

Koje bolesti djeca naslijeđuju od roditelja
Shutterstock 

Intolerancija na laktozu

Netolerancija na laktozu također može uzrokovati velike probleme cijelom tijelu. Očituje se jakom vodenastom stolicom koja se pojavljuje ubrzo nakon prvog mliječnog obroka.

Tom prilikom dolazi do značajnog gubitka hranjivih tvari, tako da novorođenče ne napreduje dovoljno, dolazi do dehidracije, može doći do hipoglikemije i acidoze. Nakon uvođenja prehrane bez laktoze simptomi prestaju, dijete dobiva na težini te se normalizira rast i razvoj.

"Urođena netolerancija je rijetka, ali 65% odraslih iskusilo je probavne smetnje nakon konzumiranja mliječnih proizvoda", tvrdi Nazareth, dodajući da se ta osjetljivost smanjuje s godinama.

Dugotrajne glavobolje su također naslijeđene

"Sklonost dugotrajnim i jakim glavoboljama praćenim mučninom nasljedna je u čak 70 do 80 posto slučajeva", kaže dr. Kate Henry iz New Yorka. Znanstvenici su otkrili da jedan gen uzrokuje migrene i da se često nasljeđuje od roditelja.

Problemi sa srcem dolaze od majke

Ako je vaša majka imala problema sa srcem, vjerojatnost da ćete ih imati i vi je 20 posto veća.

Nismo pošteđeni ni psihičkih bolesti

Oko 10 posto šanse je da ćete naslijediti predispoziciju za depresiju, otkrio je Američki institut za mentalno zdravlje. Stručnjaci otkrivaju da je depresija samo jedna od bolesti koje se mogu naslijediti, uz bipolarni poremećaj i shizofreniju.